Societat

La fiscal del cas Benítez acusa d'homicidi vuit mossos

Les acusacions eleven a assassinat la mort de l'empresari al Raval, i les defenses volen que s'arxivi el cas

Dos agents més són acusats d'obstrucció a la justícia

La víctima tenia mig litre de sang a l'estómac

La fiscal Elena Contreras acusa vuit agents dels Mossos (dos d'ells sergents) d'un delicte d'homicidi per la violenta reducció que van practicar a l'empresari Juan Andrés Benítez al barri del Raval de Barcelona, el 5 d'octubre passat, i que hores després va morir a l'hospital. Ho va exposar ahir davant la titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona.

Per la seva part, les acusacions, particular i popular, van elevar el delicte fins a l'assassinat, mentre que les defenses dels agents van sol·licitar l'arxivament del cas assegurant que els policies no volien fer cap mal a l'empresari, i encara menys es van posar d'acord per matar-lo. La fiscal també acusa d'un delicte d'obstrucció a la justícia dos mossos més: el que va netejar la sang de Benítez del terra i la mossa que va preguntar a una veïna si havia gravat la detenció. Les dues acusacions també atribueixen a quatre imputats un delicte de falsedat de document oficial per l'atestat dels fets.

En el relat dels fets, la fiscal és molt crítica en relació amb l'actuació dels mossos en la detenció de Benítez, i identifica dos agents qui li peguen puntades de peu i cops de puny i dos més amb les porres, quan ja el tenen reduït a terra. No obstant això, detalla que l'homicidi del qual els acusa pot ser imprudent (castigat amb una pena de fins a quatre anys de presó, i seria jutjat per un tribunal professional) o dolós (fins a 15 anys de presó i responsabilitat d'un jurat). Per aclarir-ho, demana més proves. Una d'aquestes proves, que serà clau, és que els forenses aclareixin diverses hipòtesis de mort, amb els efectes de la cocaïna i de la malaltia de Wolff-Parkinson White que tenia.

“Els agents dels Mossos imputats van efectuar la contenció, subjecció i reducció del senyor Benítez de forma excessiva, desproporcionada i desmesurada, tant pel que fa a la duració temporal, que podria ser superior als 15 minuts, i el nombre de mossos que hi van intervenir, fins a vuit, com a la força física exercida sobre la víctima”, afirma Contreras, fiscal especialitzada en jurats.

Als vuit mossos acusats d'homicidi, la fiscal també els atribueix un delicte de lesions i enumera les ferides que van provocar-li, com ara la fractura d'una dent, i hematomes i fractures a la cara i el cos. La fiscal destaca que els forenses van trobar 425 centímetres cúbics de sang a l'estómac de Benítez.

La resta de parts també va demanar més proves. Les defenses, una segona autòpsia de l'empresari. L'acusació popular, exercida per l'advocada Laia Serra en nom d'entitats del Raval, va sol·licitar la declaració d'un nou testimoni, un veí que ho va veure tot de ben a prop, s'assegura. I David Aineto, lletrat de la família de la víctima, va demanar que la policia fixi el temps exacte des que Benítez va empènyer una mossa, que li demanava que s'identifiqués, fins que va ser atès pel personal sanitari del SEM al carrer en les primeres maniobres de reanimació.

LA FRASE

Van ser conscients que sotmetien la víctima a una situació de perill que podia acabar amb mort
Elena Contreras
fiscal de jurat

LA XIFRA

1
nou testimoni
ha aportat l'acusació popular, exercida per entitats amb l'advocada Laia Serra. És un veí del barri.

El TSJC prohibeix imatges

Els deu agents dels Mossos imputats pel cas Raval van anar ahir al jutjat per escoltar els fets i delictes dels quals se'ls acusa. Els mitjans de comunicació (ahir al carrer) no van poder oferir a la ciutadania les seves imatges perquè ahir va entrar en vigor l'acord de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que prohibeix als mitjans gràfics que prenguin imatges d'imputats als passadissos que porten a les portes de les sales de vistes a la Ciutat de la Justícia de Barcelona com es feia de forma regulada (sota estricta vigilància d'agents de seguretat privada) i pactada fins ara.

En la resolució, facilitada abans-d'ahir als mitjans, el TSJC al·lega que així es preserva el dret a la intimitat, a l'honor i a la imatge, així com la presumpció d'innocència. Darrerament, a la Ciutat de la Justícia han estat habituals les declaracions d'imputats de rellevància mediàtica, com ara banquers, polítics i policies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]