educació
L'Obra Social La Caixa promou l'emprenedoria en 29 instituts gironins
El projecte Joves Emprenedors, adreçat a alumnes de secundària i batxillerat, té la col·laboració de la Fundació Príncep de Girona i la Cambra de Comerç
L'Obra Social La Caixa va presentar ahir a l'institut Narcís Xifra de Girona el projecte Joves Emprenedors, que vol fomentar l'actitud emprenedora i creativa entre els joves de secundària i batxillerat. A les comarques gironines aquest projecte educatiu –que consta de dotze sessions temàtiques– es farà a 29 centres i hi participaran 50 voluntaris, entre La Caixa, la Fundació Príncep de Girona i la Cambra de Comerç. A tot l'Estat es farà a 324 centres i la idea és que els alumnes, treballant en equip, facin 1.100 projectes d'empresa.
“El 82% de les idees empresarials provenen de treballadors i gent del carrer”, va destacar Jaume Massana, director territorial a Catalunya de La Caixa, que va esmentar els casos de Zara, Ikea, Facebook i el Cirque du Soleil, i va explicar que el projecte “pretén ensenyar a emprendre”. També Patricia Alocén, sotsdirectora de l'àrea educativa de l'Obra Social La Caixa, va subratllar que “un emprenedor no és un heroi sinó una persona normal”, i va detallar que el Kit Caixa Joves Emprenedors es basa en “mira, pensa i fes”. En primer lloc, potenciar la mirada perquè els joves siguin capaços de detectar problemes quotidians. En segon lloc, que comprovin que és una idea que és útil i es pot convertir en oportunitat. I en tercer lloc, experimentar i fer el projecte en grup. Alocén va explicar que el projecte disposa de dues figures: el professor, “que és el que lidera”, i el voluntari, “que assessora professors i alumnes”. A Girona hi ha 50 voluntaris: 38 del grup La Caixa i 12 provinents de la Fundació Príncep de Girona i la Cambra de Comerç. Salvador Maneu, director general tècnic de la fundació, va destacar que el projecte pot ajudar els joves a enfortir tres aspectes –l'autonomia personal, la capacitat d'innovació i la de lideratge– que “són imprescindibles es faci el que es faci a la vida, no només si ets empresari”.
Per la seva banda, Albert Bayot, delegat territorial d'Ensenyament a Girona, va afirmar que “Ensenyament té molt clar que l'emprenedoria ha de ser present als currículums dels centres” i que els quatre reptes en la via emprenedora són “creure's la capacitat d'emprendre; el treball en equip; la iniciativa i creativitat, i la internacionalització”.
L'acte va acabar amb un diàleg entre l'emprenedora Anna Maiques, fundadora de l'empresa Starlab, i una quinzena d'alumnes de quart d'ESO.
Els 29 centres gironins implicats
“No és casual que fem la presentació a l'institut Narcís Xifra. Ha capitanejat des de fa anys a Girona l'emprenedoria als instituts”, va destacar Albert Bayot. A més del Narcís Xifra, participen en el projecte 28 centres gironins més.
A la ciutat de Girona, hi ha el Sobrequés, el Vicens Vives, el Carles Rahola, els Maristes, el Bell-lloc i Les Alzines. A Figueres, Els Cendrassos, el Ramon Muntaner i les Escolàpies. A Banyoles, el Pere Alsius, el Pla de l'Estany i el Josep Brugulat. I a Salt, el Salvador Sunyer i el Vallvera. També hi prenen part l'IES Montgrí de Torroella, el Rafael Campalans d'Anglès, el Sant Elm de Sant Feliu i l'Empordà de Roses, a més dels Vedruna de Palamós, Puigcerdà i Ripoll, i els instituts de la Bisbal, Cassà, Celrà, Llagostera, Palamós, Santa Coloma de Farners i Vidreres.