Societat

LA CRÒNICA

Gràcies, mestres!

Els mestres de les Illes Balears guanyen el primer premi Martí Gasull per la defensa de la llengua

En un món en què la butxaca i la comoditat prima per damunt de tot, hi ha un grup de mestres i professors de les Illes Balears i, en una acció desesperada, s'estan dies i setmanes fent vaga, posant pel davant del sou i de les possibles sancions la defensa de la seva llengua, que és la seva cultura. I és la nostra, una llengua injuriada que la dreta espanyola més rància vol reduir a la mínima expressió. La lluita dels mestres –amb la connivència i la col·laboració necessàries dels pares i mares de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera– en contra del pla de trilingüisme del govern de José Ramón Bauzá va ser distingida ahir amb el primer premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en defensa del català, atorgat per la Plataforma per la Llengua, que homenatja el seu fundador desaparegut. En una sala Moragues del Born Centre Cultural plena a vessar, Margalida Caldentey i Iñaki Aicart, portaveus de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, van recollir el premi, un reconeixement que mai serà suficient.

Amb un aplaudiment colossal, els assistents van reconèixer el coratge que han tingut els mestres i la societat que ha sortit al carrer, amb ells al davant, per aquesta croada en contra del català, sense precedents en democràcia. Ahir va quedar clar que el seu exemple i la mobilització que han aconseguit de tota la societat ha de ser una guia sigui a les Illes, a Catalunya o al País Valencià, on anem de mal a pitjor.

El premi, atorgat per votació popular, ha guardonat els docents de les Illes, els de la samarreta verda, per damunt dels altres dos finalistes, la Viquipèdia en català i l'activista Joan-Carles Martí i Casanova. l'home d'Elx, que tota la vida que lluita pel català a les terres del sud, que va aixecar tants o més aplaudiments dels mestres. Arnau Duran, president de l'Amical Wikimedia, que elabora la Viquipèdia en català, va explicar com desenes de voluntaris de tot l'àmbit de la llengua catalana i per pur activisme han aconseguit la fita de 400.000 articles publicats en aquesta versió de l'enciclopèdia en línia, que s'ha convertit en la quinzena versió en el rànquing del món, per damunt de llengües amb més parlants i que tenen el suport d'un estat. I Joan-Carles Martí, escriptor, poeta, mestre, promotor cultural que des dels anys setanta ha defensat el català a la zona més hostil. Intel·lectual titànic, Martí va parlar de l'evolució del català a Elx, on, quan tot just es començava a recuperar, i molts infants començaven a estudiar-lo a escola de manera voluntària, “el vent de ponent torna a bufar de mala manera”. També van ser ovacionats per la seva feina monumental i poc coneguda,

El premi entregat és en honor al desaparegut Martí Gasull, ànima de la Plataforma per la Llengua, una entitat que va començar ara fa vint anys recollint llaunes de Coca-Cola per fer un mosaic a la plaça de Catalunya per demanar l'etiquetatge en català i que ara, vint anys després, pot presumir d'haver fet que la llengua estigui gairebé normalitzada.

Martí Gasull, mort en un accident de muntanya el 2012, no va descansar mai en la seva defensa del català. Ara se li giraria feina. Ahir, el malestar de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obligant una sèrie d'escoles catalanes a impartir el 25% de les classes en castellà només si un alumne ho demana, destruint així la immersió i la voluntat d'un poble, planava en cadascun dels assistents a l'acte. Com el Lapao, com el decret de llengües de les Illes, com la tancada de Canal 9, TV3 i Catalunya Ràdio a València. Però, com molt bé va acabar dient el portaveu del govern català, Francesc Homs, els qui volen fer-nos callar “han fet tard”. Na Margalida Caldentey ho va dir clar: “Per més que s'hi entestin, nosaltres continuarem defensant la nostra llengua. La dels nostres pares, la dels nostres padrins.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.