Societat

Salut

Un sol ens gestionarà abans de mig any la salut a Lleida

Un consorci o empresa pública assumirà la direcció dels dos hospitals públics de la ciutat, més el de Tremp, l'atenció primària i la recerca

L'èxit determinarà la seva ampliació a la resta del país

Un consorci o empresa pública gestionarà els centres sanitaris públics de Lleida i aquest ens es constituirà abans de sis mesos, segons va anunciar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz.

Es tracta de materialitzar un projecte anunciat la passada legislatura, segons recordava el conseller, i que des d'aleshores s'ha anat concretant amb la pràctica fusió de l'hospital Arnau de Vilanova, que és el de referència al territori, amb el de Santa Maria que gestiona l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Ambdós centres ja comparteixen direcció i diversos serveis. mitjançant una aliança estratègica muntada fa més d'un any.

Ara el govern català fa un pas més i crearà en mig any un ens públic que gestionarà, a més, l'hospital de Tremp, tota l'atenció primària de la regió sanitària de Lleida, i s'estudia si també la del Pirineu, així com l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida.

Aquesta és una mesura pilot a Catalunya, com reconeixia Boi Ruiz, i del seu èxit en dependrà que s'estengui a la resta de regions sanitàries del país.

L'objectiu és que els òrgans de decisió siguin al territori, s'optimitzin recursos, estratègies i infraestructures i millorar la coordinació entre els diferents nivells assistencials. Segons el conseller, el primer beneficiat serà l'usuari, els proveïdors del territori i els professionals. Les plantilles, per ara, no es veuen modificades. Boi Ruiz no descartava que una millor eficiència pugui servir per ampliar la cartera de serveis si hi ha massa crítica.

LES XIFRES

4.000
treballadors
entre tots els centres sanitaris públics convertiran aquest ens en la primera empresa de Lleida.
280
milions d'euros de pressupost
és el que ara es gestiona des de la Regió Sanitària de Lleida i que es mantindrà.

Recerca d'excel·lència a l'IRB

La principal novetat en la creació d'aquest ens únic de gestió és la incorporació de l'Institut de Recerca Biomèdida (IRB) de Lleida, ja que fins ara es mantenia al marge del projecte del govern d'unificar la direcció sanitària a Ponent,

L'IRB Lleida és una fundació constituïda entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i la Universitat de Lleida (UdL) i ara la recerca científica es pretén que sigui un element més d'aquest projecte de direcció unificada. L'IRB, a més, té un gran prestigi que li ha valgut l'acreditació per part de l'Institut Carlos III, que la situa com a centre d'excel·lència.

D'altra banda, l'hospitau de Vielha quedarà al marge d'aquesta direcció única, donat que el règim de la Val d'Aran és diferenciat i els aranesos tenen un conveni específic de gestió sanitària amb el govern català. Boi Ruiz va explicar que aquestes diferències administratives alentirien molt la fusió dels òrgans de gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia