El propietari d'un mas d'Arles pretén prohibir l'accés al salt de la Maria Valenta

L'amo de Can Panna escridassa i fa fora la gent que passa pel camí i ja hi ha diverses denúncies posades a la gendarmeria

«Això acabarà segurament al tribunal perquè he provat de negociar amb aquest senyor i és impossible», explica René Bantoure, el batlle d'Arles. En les últimes setmanes diversos incidents han tingut lloc entre el propietari i la gent que utilitza el sender. El més important va ser el 29 de juliol quan un grup d'excursionistes d'unes 30 persones d'Arles –entre les quals hi havia el batlle– va sortir a les 7 del matí per anar a la cova del Sant. El dia de l'excursió el propietari va intentar barrar el pas als caminaires amb el seu gos i fer-los tornar enrere però el batlle s'hi va negar i l'excursió va continuar. Després d'això el propietari va denunciar a la gendarmeria d'Arles el batlle per intrusió en una propietat privada, i René Bantoure també va denunciar l'amo de Can Panna per violència verbal. A la gendarmeria l'enquesta és en curs i ja s'han recollit altres denúncies per incidents semblants amb altres excursionistes. Segons el batlle d'Arles, el propietari crea problemes pel sender i també pel camí rural que en alguns moments passa per aquesta propietat. Alguns mapes antics fan constar el camí, en altres de més recents no apareix, i els actes notarials a vegades no hi fan referència; és precisament amb aquests arguments de procediments jurídics que el propietari argumenta avui que pot prohibir l'accés al conjunt de la seva propietat privada i impedir l'accés al sender

Crida a la calma

«Els antics propietaris sempre havien garantit el pas sobre aquests camins. He proposat al propietari actual de fer una retolació i de fer un pàrquing més avall perquè els cotxes no siguin un problema, però ell no vol sentir res. I nosaltres no cedirem perquè volem garantir l'accés d'aquest camí tradicional que fa part del nostre patrimoni», insisteix René Bantoure. El batlle d'Arles també fa una crida per demanar calma als habitants d'Arles, perquè els últims incidents han escalfat l'ambient. «No ens ho deixarem fer, i si no hi ha cap altra solució cal deixar actuar la justícia», diu l'alcalde. L'Ajuntament d'Arles també té el ple suport de la Comunitat de Comunes de l'Alt Vallespir, presidida per René Ala. L'Ajuntament i la Comunitat han pres deliberacions i han demanat l'accés al camí. «És incomprensible que no es pugui passar en un camí tradicional que sempre s'ha fet servir i no hi renunciarem», confirma René Ala.

El salt, la cova, un pou de glaç i l'oratori

La cascada d'aigua del salt de la Maria Valenta és una de les joies paisatgístiques del municipi d'Arles i és també un lloc de passejada habitual, situat només a uns 15 minuts de marxa del poble. Aquest impressionant salt d'aigua també és utilitzat pels practicants del barranquisme. Precisament per això, la direcció de Joventut i Esports també és una part implicada en el conflicte amb el propietari actual, que vol prohibir l'accés a tothom, tot i que el salt d'aigua és classificat d'ençà 1944.

Seguint el mateix camí també s'arriba a les restes d'un antic pou de gel, i més amunt encara fins a un oratori dedicat als sants Abdó i Senén, patrons d'Arles. En el mateix sector hi ha la cova del Sant, cova on es van amagar les relíquies dels dos sants per protegir-les durant el període revolucionari. La cova s'havia perdut fins que als anys 90 es va poder localitzar gràcies a les recerques d'un veí del poble, Lucien Vile. La presència de tots aquests elements al llarg del camí i a uns 40 minuts a peu com a màxim del poble és precisament el que en fa un camí tradicional i força utilitzat per passejades entorn d'Arles. Entre els habitants es recorda que hi ha persones que s'han dedicat a mantenir el camí, com Mimi Vial, que acompanyava Lucien Vile en les seves recerques de la cova, i portava sempre un podall per tallar les bardisses pel camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona