EL PUNT CASTELLER

Polint els últims detalls

Sant Fèlix marca la pauta de les actuacions d'aquest cap de setmana

El Catllar, l'Arboç i Igualada seran l'escenari dels últims preparatius de les quatre grans colles que es veuran les cares la setmana que ve a Vilafranca: Joves i Vella de Valls, Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca. Aquestes tradicionals festes majors es presenten molt interessants, ja que totes quatre colles hi arriben en circumstàncies ben diverses.

Els Castellers de Vilafranca es troben en plena forma i portaran com a mínim un castell de nou al Catllar, i el tres i el quatre de nou a l'Arboç. El tres i el quatre de vuit amb el pilar, a més del pilar de set, acabaran de conformar els programes de la colla, ja que són els castells que, junt amb el tres de nou, tenen més números de pujar un pis per Sant Fèlix.

Després d'estrenar el tres de vuit amb el pilar carregat a la Bisbal, la Joves de Valls vol fer «un passet més» a l'Arboç, en paraules de la cap de colla. Tot i que sembla difícil estrenar el quatre de nou amb folre, el programa podria incloure el tres de nou, el cinc de vuit i un altre castell de la gamma alta de vuit que no volen revelar.

Com els verds, també la Colla Vella actuarà tant al Catllar com a l'Arboç. Els rosats, però, hi arriben molt tocats després d'una diada a la Bisbal molt per sota de les expectatives. Tot i les lesions que arrosseguen als pisos de quarts i quints, els rosats esperen tenir més sort i refer la moral portant un castell de nou a l'Arboç i recuperant la gamma alta de vuit: el cinc, el dos i el quatre amb el pilar.

A l'Arboç, també la colla local vol fer un pas endavant descarregant els primers cinc de set i quatre amb l'agulla.

Mentrestant, actuaran a Igualada uns Minyons de Terrassa que acaben de tornar de vacances. Com cada any, han de prémer l'accelerador per poder plantejar-se castells de gamma extra per Sant Fèlix, de manera que volen plantar el tres de vuit amb el pilar al migdia i també a la tarda, a Castellbisbal. El pilar de sis i el de set també formaran part d'aquestes actuacions, ja que per Sant Fèlix tenen com a màxims objectius el tres de nou amb l'agulla i el pilar de vuit.

De la resta de diades, cal destacar la festa major de Gràcia, on els amfitrions volen estrenar el quatre de vuit i, potser, també el tres de set aixecat per sota.

Albinyana (Baix Penedès)
Divendres 21 a les 21 h, a la plaça Major, actuació dels Nens del Vendrell i els Nois de la Torre.
Gràcia (Barcelonès)
Dissabte 22 a les 18 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Castellers de la Vila de Gràcia, els Xiquets de Tarragona i els Xicots de Vilafranca.
El Catllar (Tarragonès)
Dissabte 22 a les 18.30 h, a la plaça de la Vila, actuació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.
Igualada (Anoia)
Diumenge 23 a les 12 h, a la plaça de l'Ajuntament, actuació dels Moixiganguers d'Igualada, els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Tarragona.
L'Arboç (Baix Penedès)
Diumenge 23 a les 12.30 h, al carrer Major, hi actuaran Joves i Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de l'Arboç i Castellers de Vilafranca.
Castellbisbal (Vallès Occ.)
Diumenge 23 a les 19 h, a la plaça de l'Església, actuació dels Minyons de Terrassa, els Xicots de Vilafranca i els Matossers de Molins de Rei.
XIULETS

Dos és massa

Quan en una diada es parla menys dels castells que de les circumstàncies que els acompanyen, alguna cosa falla. A la Bisbal, la doble contractació de les colles per part del Patronat i de l'alcalde, amb dos models de contractes i fins i tot gairebé dos sortejos de l'ordre d'actuació, va acabar amb la dimissió d'alguns membres del Patronat que feia vint anys que organitzaven la diada. Una llàstima.

L'ANÈCDOTA

Història castellera

Dilluns es va presentar a Tarragona el llibre Revolució o reforma. El canvi en el model de colla castellera a Tarragona, de Guillermo Soler. L'obra relata la contraposició entre una colla castellera «tradicional» i un nou model d'agrupació castellera (el cas dels Xiquets i la Jove de Tarragona en el naixement d'aquesta). Carod-Rovira, com a casteller de la Jove, en va fer una simpàtica presentació.

APLAUDIMENTS

Ampliant la gamma

La impressionant progressió dels Margeners de Guissona ja té un capítol nou. Els de la Segarra van descarregar dissabte a Tarragona el primer tres de set aixecat per sota del seu historial, i ho van fer, a més, amb un remarcable cop d'orgull, ja que en una primera temptativa el castell havia fet llenya. Als Margeners ja només els queda el nou i el dos per completar tota la gamma de set.

RÀNQUING CASTELLER

POSICIÓ I COLLA MILLOR ACTUACIÓ PUNTS 1 Castellers de Vilafranca
3de9f, 4de9f, 3de8p 10693 2 Colla Joves Xiquets de Valls
3de9f (c), 5de8, 3de8p (c) 8349 3 Colla Vella dels Xiquets de Valls
3de9f, 4de8p, 5de8 7281 4 Capgrossos de Mataró
3de9f, 4de8p, 2de8f 6836 5 Colla Jove Xiquets de Tarragona
3de9f (c), 5de8, 4de8 6352 6 Minyons de Terrassa
3de9f, 4de9f, 3de8p (c) 6274 7 Castellers de Sants
2de8f, 3de8, 5de7 4185 8 Xiquets de Tarragona
3de8, 4de8, 2de7 4076 9 Castellers de Lleida
3de8, 4de8, 2de7 3844 10 Castellers de Barcelona
4de8, 2de7, Pde6 3839 11 Castellers de Terrassa
2de8f (c), 4de8 2844 12 Xiquets de Reus
4de8, 5de7, 4de7p 2614 13 Sagals d'Osona
4de8 (c), 3de7s, 5de7 2593 14 Marrecs de Salt
2de7, 3de7s, 5de7 2513 15 Nens del Vendrell
2de7, 5de7, 4de7p 2461 Dades facilitades per www.moncasteller.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra