Societat

Tradicions

El Cornut continua ballant

L'aixecada de l'Arbre de Maig –un pollancre de 25 metres– i el ball del Cornut van tornar a omplir la plaça de Cornellà del Terri

La festa es va recuperar el 1976 i celebra la desaparició dels mals usos de l'època medieval

Vint-i-cinc metres de llarg i entre 400 i 500 quilos; aquestes eren les dimensions i el pes aproximatiu de l'Arbre de Maig que van aixecar ahir a la plaça de Cornellà del Terri i que s'hi quedarà, tal com mana la tradició, fins al Divendres Sant de l'any vinent. El pollancre el van portar fins a la plaça una colla de 40 homes, una feina feixuga durant la qual cal fer diverses parades acompanyades d'un trago del porró per recuperar forces, (diuen que això també ho mana la tradició). Entre els que dirigien el ritual, diumenge no hi faltava l'Andreu Comes, un dels dos homes que han anat participant en els preparatius d'aquesta tradició de Cornellà del Terri des de que es va recuperar, l'any 1976. És clar que havia existit abans, però es va haver de deixar de celebrar durant els anys de la postguerra i només es va recuperar amb el retorn de la democràcia.

Un cop l'Arbre de Maig queda alçat contra la paret de l'ajuntament, l'autèntic protagonista de la festa, el Cornut, hi fa pujar una senyera i la cobla toca Els segadors. Enguany, l'honor d'interpretar el banyut ha correspost a Francesc Mariscot. Els més grans diuen que antigament el ball es devia fer entorn de l'Arbre de Maig, plantat al mig de la plaça. Ara, però, tenint en compte les grans dimensions de l'arbre estintolat contra la paret, se'n col·loca un de més petit al mig de la plaça entorn del qual pot començar el ball del Cornut. Entorn de les parelles del grup de dansaires el Cornut també balla fins a trobar la seva pubilla, a qui entrega un ram de flors.

Diuen que l'origen d'aquesta festa tan peculiar de Cornellà del Terri és una commemoració d'antigues celebracions del poble quan es van abolir els mals usos medievals i el dret de cuixa de què disposaven els senyors feudals sobre les donzelles del poble. El Cornut, que balla per escollir la pubilla, seria la representació d'aquell antic senyor feudal. Sigui com sigui, la tradició és ben arrelada a Cornellà del Terri, i ahir, tot i l'amenaça de pluja (que va acabant respectant la festa), la plaça es va tornar a omplir de veïns i forasters per gaudir de la representació. Enguany entre els espectadors també hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va seguir tot el ritual des de la balconada de l'ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia