Societat

Arrenca la 27a Setmana Medieval de Montblanc

El drac insufla foc nou

La llegenda de sant Jordi es renova, amb 300 actors i figurants en un espectacle per a 1.500 persones

Durant 10 dies, Montblanc espera uns setanta mil visitants

La lluita entre el bé i el mal és el cor i l'origen de la Setmana Medieval. Les 31 torres del recinte emmurallat i la riquesa monumental gòtica de Montblanc potser van influir l'etnògraf Joan Amades a l'hora de situar-hi la llegenda de sant Jordi. També els montblanquins, que el 1987 van representar-la per primera vegada.

Amb arrels en el mite grec de Perseu, la potència narrativa del monstre que sucumbeix a la justícia i la bellesa és eterna, però enguany l'Associació Medieval aposta per renovar-la completament per primer cop. “Manté l'essència de la història, però guanya humanitat”, afirma Joan López, president de l'entitat organitzadora. Escenografia, escenes, il·luminació i música són noves. L'espectacle d'aquesta nit també estrena projeccions sobre la muralla, l'escenari de fons. Les darreres setmanes, els prop de tres-cents actors, tots membres de l'entitat, han estat assajant un espectacle que fa un any que es cuina. Xavier Iborra, coautor del guió, explica: “Fins ara, eren personatges plans en una història ja coneguda. Ara, sense deixar de ser un espectacle de gran format, els hem apropat al teatre”, tot allunyant els personatges dels arquetipus.

Avui, Montblanc desperta amb els carrers del nucli antic engalanats i transitats per centenars de veïns vestits com en el segle XIV. Rondant per les 130 parades del mercat i tavernes a l'aire lliure, degustant vins i caves de la DO Conca de Barberà i contemplant espectacles de falconers, rondalles i tallers infantils. En una festa declarada d'interès turístic estatal i nacional, els montblanquins esperen rebre milers i milers de forasters, que multiplicaran per deu la població de la vila fins al 4 de maig. Amb el pas dels anys, la renovació de la festa és constant. Enguany, s'estrena una obra de teatre que descriu, fidelment, un casament medieval d'estament humil; així com una ruta de tast de begudes de l'època. De la llegenda se n'ha fet un vídeo, rodat la passada edició a Montblanc i presentat a Barcelona aquesta setmana.

Acord de continuïtat.

El 40% del pressupost, 150.000 euros, són subvencions. La resta és a càrrec de l'entitat organitzadora. Les retallades públiques n'havien qüestionat la continuïtat. Ara, un acord institucional a moltes bandes ha permès assegurar la Setmana Medieval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia