Societat

LA CRÒNICA

Vallmajó i maneres de deixar-hi la vida

El primer acte de la campanya que vol recordar els capellans Joaquim Vallmajó i Joan Alsina, assassinats a Ruanda i Xile, va omplir dissabte la sala La Catequística de Figueres. Justament dissabte feia vint anys que Vallmajó havia estat segrestat, torturat i assassinat per l'Exèrcit Patriòtic Ruandès. El seu cos no ha estat trobat.

El documental Fuera de cobertura, de Pepa Ramos, que es va poder veure en l'acte de Figueres, repassa la biografia del missioner Vallmajó, que havia anat a l'Àfrica disposat a donar-ho tot. “La meva seguretat és la seva seguretat, i he vingut a donar la meva vida als africans, i només Déu decidirà l'hora”, havia dit Vallmajó, nascut a Navata. El seu germà Martí va prendre la paraula. “La millor manera de canviar el món és canviar-nos a nosaltres [...]. Venint aquí [a l'acte], no ens heu fet un favor, us l'heu fet a vosaltres.” Vallmajó va recordar que la crueltat entre hutus i tutsis a Ruanda no era tant lluny de la Guerra Civil Espanyola.

Escolars de Navata van llegir poemes i contes en record de Vallmajó, i Joseph Sagahutu, exiliat de Ruanda i testimoni de la repressió de refugiats als camps de la República del Congo [l'antic Zaire], va explicar el seu testimoni. Amb l'ajut de Jordi Palou-Loverdos, advocat de les víctimes catalanes i espanyoles de Ruanda, Sagahutu va recordar fets esfereïdors, com que una dona tutsi va veure com tallaven el coll al seu fill i després l'assassinaven a ella.

Amb tanta misèria, encara hi ha detalls per a l'esperança. La coral Àkan, formada majoritàriament per persones provinents del continent africà, va cloure l'acte. Van cantar en català, castellà i francès. La presidenta de l'associació Àkan, Lluïsa Geronès, va recordar que tenen ruandesos a la coral i que tots els components cantaran malgrat els obstacles. “Encara que hi hàgim de deixar la vida”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El TSJC obliga Cerdanyola a tramitar la segregació de Bellaterra

Cerdanyola del Vallès
gastronomia

Obre la gelateria d’Albert Adrià a la Rambla

Barcelona

Un estudi demanat per l’Ajuntament revela un nivell alt de plom

BONMATÍ

Condemnen l’ICS a pagar 200.000 euros per una negligència mèdica mortal

Barcelona

Inicien aquest mes les obres d’un nou pont a la C-38 entre Sant Pau i Camprodon

SANT PAU DE SEGÚRIES
europa

Alemanya suspèn projectes climàtics per un possible frau a la Xina

barcelona
salut

Jubilació per a Carmen Cabezas, una de les gestores de la pandèmia i la vacunació

barcelona

Tractament al Segre per combatre la plaga de mosca negra

Lleida

Cinc pirotècnies al 52è concurs internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava

BLANES