Societat

Surt al mercat un xai ecològic que pastura a la serra de Collserola

Els ramats contribueixen al manteniment del sotabosc per evitar la propagació en cas d'incendi

La reintroducció controlada d'ovelles i cabres va començar el 1995 però fins ara no s'ha decidit crear un producte propi

Entre ciutats i acostumades a creuar-se amb gent pasturen 4 ramats d'ovelles i cabres a la serra de Collserola. Des de fa poc dos d'aquests ramats han obtingut la certificació de producte ecològic i han donat lloc a la marca 'Xai de Collserola'. Es tracta d'un nou producte que sorgeix gràcies a la col·laboració entre el Consorci del Parc de Collserola, pastors privats i l'empresa DePastura. Més enllà del benefici per als pastors i la posada en marxa d'un nou producte, les pastures permeten el manteniment del sotabosc de Collserola, una tasca necessària per a la prevenció d'incendis. 13 restaurants del Vallès donaran a conèixer el producte en les primeres jornades gastronòmiques del Xai de Collserola.

En Josep surt gairebé cada dia a pasturar el seu ramat pel Parc de Collserola, concretament a la part que pertany a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Les ovelles, acostumades a l'anar i venir de passejants i esportistes, s'alimenten de la vegetació de la muntanya i a la vegada contribueixen al manteniment del parc. Com ell, quatre pastors més pasturen els seus ramats, d'entre 100 i 400 animals, dins d'aquest parc natural a Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei i el Papiol.

Es tracta de ramats extensius que pasturen durant tot l'any a Collserola i només se'ls complementa l'alimentació amb alfals, palla i gra (ordi principalment) en èpoques de cria i de climatologia adversa, com la sequera. És una pastura de secà i la raça principal d'ovella és la Ripollesa, mentre que en el cas de les cabres és la Blanca de Rasquera.

El tècnic del Parc de Collserola Joan Vilamú explica que les pastures d'aquests ovelles i cabres permeten “esponjar la vegetació, creant discontinuïtat vertical i horitzontal i mantenint així el sotabosc”. Ha afegit que això permet “evitar feines mecàniques molt costoses” i, a la vegada, que els pastors puguin ampliar les seves zones de pastura. Aquest manteniment s'aconsegueix no només amb el que mengen les ovelles i les cabres sinó que amb el seu pas afavoreixen a la separació vertical i horitzontal de la vegetació i, per tant, es dificulta la propagació d'incendis.

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola va començar la reintroducció controlada de ramats d'ovelles i cabres el 1995 però ha estat ara quan s'ha volgut donar un pas i crear un producte propi d'aquest ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA