Societat

Demanen dos anys de presó per a l'exalcalde de Sabadell

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció exerceix l'acusació popular del cas Mercuri

També sol·licita que s'inhabiliti sis anys Manuel Bustos i el diputat Daniel Fernández per la peça de Montcada

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, com a acusació popular del cas Mercuri, demana dos anys de presó, una multa de 52.000 euros i sis anys d'inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic per un delicte de tràfic d'influències per a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, el regidor Paco Bustos i el diputat Daniel Fernández. Per a l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, la quarta política del PSC implicada en la cinquena peça separada del cas Mercuri, sol·licita en l'escrit d'acusació que ha presentat a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) deu anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació.

El tribunal investiga un presumpte tràfic d'influències per la contractació d'una tècnica, Carmina Llumà, afí al PSC, a l'Ajuntament de Montcada, per les suposades pressions del llavors alcalde, Manuel Bustos, i el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández. El jutge de Sabadell que portava el gruix del cas va derivar la peça al TSJC perquè Fernández té la condició d'aforat, ja que és diputat del Parlament.

L'acusació popular també demana que en el judici oral declarin com a testimonis una desena de persones, entre les quals figura Llumà i el seu marit, Marcel Galofré, cap de l'assessoria jurídica de l'Ajuntament de Sabadell, perquè, com argumenta Raúl García, l'advocat de la plataforma i president de l'Associació Lliure d'Advocats i Advocades de Catalunya, “expliquin per primer cop davant d'un tribunal què és el que sabien o no”.

En un comunicat la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció torna a sol·licitar que els quatre imputats deixin els seus càrrecs públics “de manera immediata” perquè, tot i que encara falta que el tribunal ratifiqui l'acusació i l'obertura del judici oral, hi ha prou motius perquè ho facin i compleixin amb “l'article 41 del codi ètic del PSC”.

El 27 de novembre del 2012 agents dels Mossos, per ordre judicial, van irrompre a l'Ajuntament de Sabadell per recollir proves d'una nova suposada trama politicoempresarial batejada amb el nom de cas Mercuri. El titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell, Ramón González García, va permetre que s'executés una operació liderada pel fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, després de prop de dos anys d'escoltes telefòniques fruit de la denúncia de l'empresari Nicolás Giner, el febrer del 2010, que assegurava que es pagaven suborns per obtenir adjudicacions d'obres i serveis al municipi. A més del consistori i de dependències municipals, es van escorcollar quaranta empreses i quinze domicilis.

El jutge, abans de marxar a una altra destinació, va dividir el cas Mercuri en trenta-una peces i la que porta el magistrat de la sala civil i penal del TSJC és la cinquena i la que sembla més avançada. García considera que, malgrat que el jutjat de Sabadell avança i està treballant bé, hauria de rebre més recursos de l'administració, ja que es tracta d'un sumari llarg i complicat.

LA XIFRA

10
anys d'inhabilitació
són els que demana l'acusació popular per a l'alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia