Projecte solidari per construir una biblioteca al Senegal
Quinze dones vinculades al món cultural s'alien per aconseguir recursos per col·laborar amb la Fundació Lluís Llach
La sala de lectura donarà servei als infants i joves de la comunitat de Palmarín
La Fundació Lluís Llach ha obert un camí al Senegal per intentar donar feina als joves pescadors i, alhora, facilitar educació als infants de la comunitat de Palmarín, a la regió de Sine Saloum, a què s'estan afegint altres iniciatives solidàries. Un llibre per al Senegal és un nou projecte que han engegat un grup de quinze dones catalanes vinculades al món cultural i que té l'objectiu de construir una biblioteca i equipar-la amb 8.000 llibres en francès o sense mots.
“En Lluís ens va convidar a mi i al meu marit al Senegal. Vam veure tot el que ha fet a Palmarín, a 130 quilòmetres de Dakar, vam conèixer-hi gent meravellosa i allà mateix, com que em dedico a escriure llibres per a nens i nenes, va néixer la idea de la biblioteca”, explica Àngels Navarro, psicòloga i autora de llibres infantils. Admet que sabia que sola no se'n sortiria i la solució ha estat encomanar la il·lusió pel projecte a catorze amigues seves. Llach també es mostra encantat amb la iniciativa i, ahir, va viatjar del Senegal a Barcelona per poder assistir a la presentació a la sala Luz de Gas.
La intenció és construir una biblioteca per a nens i joves entre 3 i 14 anys, equipar-la amb mobiliari construït amb palets, posar-hi ordinadors i nodrir-la amb 6.000 llibres en francès perfectament catalogats. A més, en el pla també hi ha formar una persona d'allà perquè s'encarregui de gestionar la instal·lació cultural i també de dissenyar accions de promoció de la lectura. “Volem fer que la biblioteca es pugui desplaçar a les escoles. Tot d'una manera molt sostenible, adaptat al territori i perdurable en el temps”, detalla Navarro. Paral·lelament, s'aportaran 2.000 llibres a la biblioteca d'una escola.
De moment, han aconseguit uns 2.000 llibres donats per editorials, autors i particulars. Però encara els queda feina per fer i per això s'organitzaran actes de captació de fons. El cost del projecte s'ha valorat en uns 60.000 euros i les maneres de col·laborar-hi van des de la donació d'un llibre, fins a un sistema de microdonacions que han creat a partir de la venda de punts de llibre i també amb aportacions econòmiques. “Per fer-ho més visible –explica Navarro– hem establert que amb una donació de 10 euros es compra un llibre i amb una de 1.000 se'n compra tota una prestatgeria.”
El calendari previst és que, a finals de juny, es comenci a construir la biblioteca, que al novembre viatgin en vaixell els llibres, el material escolar i els ordinadors i que, cap al març de l'any vinent, ja es pugui inaugurar.
Una il·lusió de Llach
Quan va deixar els escenaris a principis del 2007, Llach es va bolcar en la creació de la fundació i en dos projectes a Palmarín: finançar barques de pesca perquè els joves tinguin una ocupació i instal·lar ordinadors a l'escola. “En Lluís hi ha fet molta feina –relata Navarro, que ho ha vist en directe–. Amb les dues barques es poden mantenir 22 famílies, ha creat una aula d'informàtica per als estudiants, ha construït un centre cultural amb música en directe, Wi-Fi i cinema, i també facilita formació agrícola a les dones.”