Societat

Acaben retirant les urnes del multireferèndum

Els Mossos havien aixecat actes al matí, però a primera hora de la tarda els agents van fer desmuntar la vintena de meses de la demarcació

Tot i això, satisfacció pel nombre de votants

El multireferèndum a les comarques gironines només es va poder celebrar unes hores. Com ja havien anunciat els organitzadors de la consulta múltiple, tot i la prohibició dictada per la junta electoral central i ratificada pel Tribunal Suprem, es va desobeir el dictamen i, a primera hora del matí, es van constituir la vintena de meses previstes en una quinzena de municipis de les comarques gironines.

La constitució es va produir sense incidents, però els Mossos d'Esquadra van passar per totes les meses per aixecar acta de l'incompliment. Des de diverses meses consultades s'assegurava que els agents procedien a aixecar acta de la mesa del multireferèndum, feien identificar tots els membres de la mesa i se'ls informava que estaven incorrent en un delicte de desobediència en no acatar la resolució de la junta electoral central. Tot i això, en cap cas se'ls deia que desmuntessin la mesa i aturessin les votacions a la consulta múltiple.

Al matí, a Lloret de Mar es va fer retirar la primera de les meses, ja que les entitats organitzadores del multireferèndum entenen que un interventor d'un partit polític havia denunciat la presència d'aquesta mesa que contravenia la decisió de la junta electoral i el Tribunal Suprem. Al llarg del matí, van seguir els mateixos passos l'Escala, Figueres, Castelló d'Empúries i Olot. En aquest últim municipi, van ser els agents de la policia local els que finalment van acabar desmuntant les meses i requisant l'urna amb els vots emesos pels ciutadans.

Pressió per tancar

Un dels portaveus del multireferèndum, Lluís Sales, admetia que la situació va canviar del tot a primera hora de la tarda: “es va produir un canvi de to i d'actitud, suposem que responent a les ordres del ministeri” i es van anar obligant a desmuntar mesa a mesa. La Junta Electoral Central va emetre una ordre a petició del Ministeri de l'Interior perquè es procedís a la retirada de totes les meses del multireferèndum.

Així, entre quarts de quatre i les cinc de la tarda, els Mossos d'Esquadra van tornar a visitar les meses amb la petició que es desmuntessin. Sales lamentava que “no entenguin que hi ha un clam de millora democràtica i que només fem allò que en països com ara Suïssa és molt habitual: consultar a la ciutadania sobre temes estratègics”. Això sí, a Ridaura, Banyoles i Girona es va seguir amb el referèndum perquè es van traslladar les urnes a l'interior d'un immoble on els agents precisarien d'una ordre judicial en tractar-se d'un espai privat. Els altres llocs on s'havien constituït eren Celrà, Salt, Hostalric, Sant Gregori, Santa Coloma de Farners i Viladamat, que també es van veure forçats a desmuntar la mesa per la petició policial. En aquesta línia, expressava el temor que l'actuació ahir dels Mossos amb el multireferèndum “marqui un precedent en vista al 9N, potser caldria més valentia per part de la Generalitat”, tenint en compte l'actuació dels Mossos en la jornada.

LES XIFRES

3.000
vots
s'havien emès fins a les dues del migdia i després ja es van tancar moltes meses.
100
voluntaris
participaven en el multireferèndum perquè fos possible en una quinzena de municipis.

La MAT porta molts votants

De les cinc preguntes, la qüestió específica per a les comarques gironines feia referència a la polèmica MAT i això va arrossegar molts votants cap a les meses del multireferèndum per expressar el rebuig a aquesta infraestructura. Ho palesava, per exemple, la mesa a la plaça Major de Santa Coloma de Farners on el degoteig de votants era constant, en un municipi plagat de pancartes contra l'autopista elèctrica. A l'hora de tancar aquesta edició, encara no s'havia donar la xifra total de votants, però a les dues havien votat més de 3.000 persones, xifra molt satisfactòria per l'organització “perquè és una iniciativa civil que, a més, ha rebut la pressió governamental”. A banda de la MAT, es preguntava sobre els transgènics, el deute català, quin control s'hauria de fer sobre la indústria energètica i sobre les iniciatives legislatives populars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella