Societat

Consulta ciutadana

‘Referèndum interruptus'

intervenció ·

Si bé al matí el multireferèndum s'havia pogut fer gairebé amb normalitat, a la tarda els Mossos van fer tancar les taules per ordre directa de la junta electoral

Les denúncies d'apoderats del PP, Vox, UPD i Ciutadans van acabar desencadenant la retirada de totes les meses, encara que n'hi ha que sí que van aconseguir acabar la jornada

La plataformaciutadana torna a obrir el vot electrònic per poder completar les votacions

El multireferèndum, una consulta convocada per diverses plataformes ciutadanes, es va poder celebrar ahir amb certa normalitat i es van poder recollir els vots sobre diferents temes fins al migdia, quan tot es va capgirar. A partir d'aleshores, apoderats de diversos partits polítics –segons fonts d'algunes taules de la consulta, eren del PP, Vox, Ciutadans s i UPD– van començar a presentar denúncies al jutjat de guàrdia perquè aturés aquesta convocatòria. Després, la junta electoral, que havia prohibit la consulta (decisió ratificada pel Tribunal Suprem), va donar l'ordre als Mossos perquè passessin a retirar i a fer tancar les taules. A partir de les quatre de la tarda, va començar el degoteig de tancaments de taules. A les sis de la tarda, havien tancat un 45% de les 275 meses desplegades a Catalunya. Tanmateix, no van arribar a tancar-les totes. Per exemple, a dos quarts de vuit del vespre, la taula de la plaça de la Revolució, a Gràcia (on hi havia David Fernàndez, diputat de la CUP), encara era oberta i registrava cues per votar.

Segons el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, els Mossos van aixecar 146 actes de meses i van identificar 500 persones. Quan a la tarda han actuat per tancar taules, els Mossos han denunciat al jutjat nou casos de resistència o oposició. “No hem volgut desobeir l'autoritat ni entrar en una cadena de judicis absurds, farem una altra crida a la participació”, va explicar a aquest diari Gerard Batalla, portaveu del multireferèndum. Ahir a la tarda, ja van anunciar que tornarien a obrir el vot electrònic, cosa que farien efectiva tan bon punt fos possible logísticament. “No ens han deixat acabar de fer aquesta consulta, però continuarem endavant; avui s'ha demostrat que la ciutadania organitzada ha desobeït la junta i ha defensat a la pràctica el dret a decidir permanent”, va declarar. Quant a l'acció dels Mossos de fer tancar les taules i acatar l'ordre de la junta electoral –decisió que va fer molta forrolla a Twitter–, no podien evitar una certa “decepció”: “Les institucions de Catalunya havien de garantir que es pogués fer la consulta”, que “en cap cas anava contra el procés electoral”. Tot i així, també van recordar que el procés que va acabar barrant el pas a la celebració normal d'aquesta multiconsulta l'havien desencadenat “una sèrie de partits polítics i la junta electoral, que el va polititzar”.

Entre les incidències de la jornada, hi va haver un detingut a Castelló d'Empúries, que es va negar a retirar l'urna, mentre que a Olot la policia local va decidir emportar-se una urna amb vots, un fet que els organitzadors del multireferèndum van condemnar. Al llarg del matí, els Mossos s'havien limitat a aixecar acta de les meses i els seus integrants, i només en van clausurar tres (a Mollet, Figueres i Olot). “Ens han preguntat si estàvem al cas que això havia tingut problemes legals”, va comentar Maria Coma, voluntària de la consulta a la Garriga.

Les preguntes
El multireferèndum va tenir cinc preguntes, quatre de generals i una de local (segons el lloc), a les quals es donaven dues respostes. Les generals feien referència al tipus d'agricultura, el control sobre el sector energètic, el pagament del deute públic i la possibilitat que una iniciativa legislativa popular convoqui un referèndum vinculant. Les locals eren sobre BCN World, l'abastament d'aigua de Lleida i la MAT (línia de molt alta tensió).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona