Osona/Ripollès

Pollastres com els d’abans

Pere Molins, de 24 anys, ha posat en marxa a Seva l’explotació Pollastre del Montseny.

Només d’arri­bar a Seva venint de Vic sor­pre­nen, al mig d’un camp i a tocar d’un bos­quet, unes peti­tes case­tes en forma d’iglú per on pas­tu­ren un gra­pat de pollas­tres. Dar­rere d’aquesta imatge sin­gu­lar hi ha el pro­jecte del sevenc Pere Molins, de 24 anys, que ha apos­tat per criar pollas­tres tal com s’havia fet tota la vida. Sota la marca Pollas­tre del Mont­seny, és la dar­rere incor­po­ració del col·lec­tiu Osona Terra.

La idea la va anar ges­tant en el pro­jecte de final de car­rera com a tècnic supe­rior en gestió d’explo­ta­ci­ons agro­pecuàries, a Quin­ta­nes. El pro­jecte en si estava pen­sat per criar pollas­tre ecològic, però final­ment, davant la pro­li­fe­ració de pro­pos­tes amb aquesta eti­queta, va optar sim­ple­ment per un pollas­tre “de pagès, de qua­li­tat”.

Fill del mas Prat –el seu pare s’ha dedi­cat tota la vida a la vaca de llet i ara als vedells–, Pere Molins ho va tenir bé per tro­bar un espai dins de la finca per habi­li­tar una petita explo­tació, que vol “tren­car els esque­mes del que sig­ni­fica la paraula granja”. Ho va idear i mate­ri­a­lit­zar ell mateix. D’una banda, cons­truint aques­tes pecu­li­ars case­tes que aixo­plu­guen els ani­mals, fetes a par­tir d’unes “bari­lles” de ferro reco­ber­tes amb un plàstic i un ten­dal blancs, “que les aïlla de la calor i el fred”. L’altre ele­ment deter­mi­nant és l’ampli espai exte­rior de què dis­po­sen les aus; “no hi ha perill que s’aca­bin l’herba”, deixa anar. Això sí, les dues últi­mes set­ma­nes –dels tres mesos que s’allarga l’engreix– només els dóna blat de moro, “perquè aca­bin d’aga­far la millor tex­tura i color”. En el pro­jecte hi tre­ba­lla des de finals de l’estiu pas­sat, però no ha estat fins aquest mes de febrer que ha començat a comer­ci­a­lit­zar els pri­mers pollas­tres. Car­nis­se­ries i res­tau­rants de la comarca i “roda­lia” con­for­men, per ara, el 70% de la seva cli­en­tela. La resta és venda directa als par­ti­cu­lars, un àmbit que vol con­ti­nuar poten­ci­ant, cons­ci­ent que “la mateixa gent del poble encara ho coneix poc”. De moment ha començat matant una tren­tena de pollas­tres a la set­mana, però “de mica en mica” espera arri­bar al cen­te­nar.

L’arren­cada del negoci ha estat pos­si­ble gràcies a un ajut que l’Estat i la Gene­ra­li­tat, a parts iguals, ofe­rei­xen a nous pro­jec­tes de joves agri­cul­tors menors de 40 anys. En el seu cas ha estat de 33.000 euros. Aquest 2014, però, aquesta línia de suport “des­a­pa­reix en gran part”, lamenta Molins.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia