Roglá plega després de deu anys al capdavant de Càritas
El director de l'entitat de l'Església Catòlica feia un parell d'anys que havia demanat marxar
Ha gestionat una dècada en què l'activitat de Càritas ha crescut per la forta crisi econòmica i social
El director de Càritas Diocesana a Barcelona, Jordi Roglá de Leuw, ha presentat la renúncia al càrrec després de 10 anys al capdavant de l'entitat catòlica. Ha estat una dècada d'expansió de l'ONG coincidint amb la forta crisi econòmica i social. Fonts de Càritas i de l'Arquebisbat de Barcelona van coincidir ahir que la renúncia es produeix perquè Roglá, que és enginyer industrial i té un màster en direcció d'empreses, va arribar procedent de l'empresa privada, ja ha complert 65 anys i ara “vol començar una nova etapa”.
Tot i que ja feia un parell d'anys que havia demanat el relleu, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, no va acceptar-lo fins ahir. “Roglà, que feia dos anys que ocupava el càrrec però ja s'havia jubilat, ha esperatque les Càritas de les diòcesis de Terrassa i Sant Feliu es posessin en funcionament i s'acabés el curs per plegar”, va explicar Antoni Matabosch, delegat d'economia de l'Arquebisbat de Barcelona. Terrassa i Sant Feliu van crear el març la seva pròpia Càritas Diocesana.
Roglà va arribar al càrrec el 2004, precisament quan per ordre de l'aleshores cardenal Ricard Maria Carles la diòcesi de Barcelona, una de les més grans de l'Estat, es va partir en tres. Aquesta decisió, sota l'empara de Joan Pau II, va causar gran malestar a Catalunya. En aquell moment, per discrepàncies amb la jerarquia eclesial, va dimitir Núria Gispert, presidenta de Càritas espanyola i a Catalunya.
El nom del successor de Roglà és una incògnita i depèn exclusivament de Martínez Sistach. Fins al nomenament, la direcció de Càritas està en mans del delegat diocesà de l'entitat, mossèn Salvador Bacardit. En una nota, l'Arquebisbat va agrair la feina de Roglá per “la generositat i dedicació a la tasca de Càritas”. Avui compareix davant dels mitjans per fer balanç de l'activitat dels últims mesos, tal com és habitual abans de Corpus. Alguns dels ítems que destacarà és que la pobresa es cronifica i cada cop s'atenen més menors d'edat.