Vallès Oriental

La fibra òptica només arriba al 10% dels polígons vallesans

El desplegament de xarxes de telecomunicacions encara és insuficient a la comarca

Només un 10% dels 166 polígons industrials té preparada la infraestructura per al desplegament de la fibra òptica.

Tot i que aquesta tecnologia no és l'única per garantir els millors serveis, és un indicador que els polígons del Vallès Oriental són lluny de disposar d'un desplegament òptim de xarxes de telecomunicacions. Ni l'elevada concentració industrial d'algunes zones ni la bona situació geogràfica, prop de les principals infraestructures de transport viari i ferroviari que s'utilitzen per estendre la xarxa de telecomunicacions, afavoreixen les empreses de la comarca. Aquesta és una de les conclusions més rellevants de l'informe sobre l'estat de les telecomunicacions als polígons vallesans que, per encàrrec del Consell Comarcal, ha elaborat la Unió de Polígons Industrials de Catalunya.

L'estudi constata que la majoria de zones industrials disposen de serveis de banda ampla, sobretot ADSL, però que fins i tot aquesta infraestructura bàsica (encara amb cable de coure) presenta comportaments desiguals en funció de la situació geogràfica de cada zona industrial. Les cobertures també són àmplies en telefonia sense fils (amb les mateixes diferències de comportament). Però la tecnologia amb més recorregut per millorar és la fibra òptica. Només hi ha detectats desplegaments significatius a Granollers, Cardedeu, la Garriga, la Llagosta, Montornès, Mollet i Parets i se n'espera properament a les Franqueses.

La fibra òptica és la infraestructura que industrials i ajuntaments identifiquen com la més adient per contribuir a incrementar la competitivitat de les empreses. El director de la Unió de Polígons Industrials, Francesc Ribera, que ha coordinat l'estudi, assenyala, però, que és una infraestructura que no està a l'abast de tots els municipis, i que és necessari incidir en altres xarxes que garanteixen bones velocitats a costos econòmics.

L'informe sí que constata que el Vallès Oriental no es veu afavorit per la situació geogràfica que ocupa, que converteix la comarca en un nus de comunicacions. És una reflexió que comparteix amb el conseller comarcal de Promoció Econòmica i regidor de l'Ajuntament de Montmeló, Pere Rodríguez. Precisament, posa com a exemple el seu municipi, per on passen infraestructures preparades per a la fibra òptica que connecten amb França i, en canvi, no hi ha desplegament per arribar als polígons industrials.
“Aquesta situació geogràfica, dins de la Regió Metropolitana i amb molts nusos de comunicació, hauria de posar el Vallès Oriental en millor disposició que altres comarques, però no és així”, assenyala Franece Ribera. El Vallès Oriental té tres zones ben diferenciades: la més propera a Granollers i als polígons de Mollet i Martorelles, que tenen una dotació destacada, una segona zona menys densa, i municipis allunyats dels principals nuclis, que “tenen una solució més problemàtica”.

COL·LABORACIÓ ENTRE EMPRESES

Malgrat les dificultats per recollir informació per l'escassa predisposició dels operadors, l'informe assenyala algunes actuacions possibles per millorar la situació. Una suma d'empreses (preferiblement amb alguna amb bona capacitat de demanda al capdavant) per abaratir possibles noves contractacions, l'ampliació del desplegament d'infraestructures alternatives a la fibra òptica, i incentivar aquesta última tecnologia més a llarg termini, són algunes de les propostes recollides a l'estudi.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona

Segellat de juntes, canvi de vàlvules i rajoles per obrir la piscina de Vallparadís el 22 de juny

Terrassa

S’amplien els topalls d’ingressos per tenir la T-Blanca dels busos

Terrassa
mediterrani

Llibertat pels nou acusats a Grècia del naufragi del pesquer 'Adriana'

barcelona
economia

La moda del te i les infusions creix

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Es constitueix un nou Consell Assessor de Patrimoni Cultural

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Una forta pedragada afecta diversos punts del territori gironí

serinyà

Comencen a enderrocar l’edifici de l’antic prostíbul Vicente Ferrer

La Canonja
societat

Premià de Mar amplia el servei de vigilància i socorrisme a la nova platja

Premià de Mar