Urbanisme
Trasllat de la zona d'oci de Sabadell a Sant Pau del Riu-sec
Compàs d'espera a la Zona Hermètica
L'any 2016 l'Ajuntament de Sabadell no renovarà les llicències a discoteques i bars musicals de la Zona Hermètica
Operadors, veïns i consistori, pendents de la resolució d'un contenciós administratiu que demana l'aturada del pla d'usos que preveu el trasllat de la zona d'oci
desuportar els veïns
s'ha reduït els darrers anys per la crisi
Queden menys de dos anys perquè es faci efectiu el pla especial de regulació d'usos recreatius i de restauració al barri de Gràcia aprovat l'any 2010 per l'Ajuntament de Sabadell –amb el vistiplau de la Generalitat a principi del 2011– i sembla que res es mou. Pendents de la resolució del contenciós administratiu presentat fa tres anys per l'Associació de Locals d'Oci de la Zona Hermètica per tal d'aturar el pla, les tres parts implicades mantenen posicions. L'Ajuntament sosté, com afirma el regidor d'Urbanisme, Ramón Burgués, la decisió d'anul·lar les llicències d'activitat als locals d'oci de la zona i traslladar l'oferta al polígon de Sant Pau del Riu-sec, i l'Agrupació de Veïns de Gràcia reitera la necessitat de recuperar la tranquil·litat els caps de setmana i, per tant, tirar endavant el pla sense cap modificació ni retard en l'aplicació. L'associació que representa part dels operadors apel·la, en canvi, al diàleg. “Es tancaran una trentena de locals i aniran al carrer 400 persones si no es troba una solució”, afirma el president, Joan Cosp. Els locals es resisteixen al trasllat al nou polígon de Sant Pau del Riu-sec perquè consideren que és una opció “inviable” tant pel model de zona d'oci que suposa –apartat del nucli de Sabadell, en un espai de nova creació– com per la inversió econòmica que caldria. La resolució judicial, que totes les parts creuen que serà imminent, podria trencar el temps d'espera i fer que algun dels tres actors es mogui. En cas que la sentència sigui contrària a l'Ajuntament, aquest té previst recórrer-la. El mateix farà l'associació si la resolució no els dóna la raó. La judicialització de la situació podria allargar un conflicte entre veïns i restauradors que ja es va intentar solucionar posant en marxa mesures com ara el tancament al trànsit durant la nit de diversos carrers i l'habilitació d'una zona d'aparcament amb el suport dels operadors, fet que reivindica Cosp i que per l'agrupació veïnal va demostrar que la convivència de la zona d'oci amb la residencial era impossible.
Els darrers anys, a causa de la crisi econòmica que ha afectat la butxaca dels ciutadans, com a alguns dels negocis que han hagut de tancar, la pressió que suporten els veïns el cap de setmana ha baixat. Fa uns anys, hi passaven unes quinze mil persones en temporada d'hivern. Ara és la meitat, assegura Cosp. Miquel Casanovas, portaveu dels veïns, treu ferro a aquesta disminució de públic i assegura que la problemàtica continua existent, ja que “hi ha veïns que es continuen despertant a la nit i matinada a causa del soroll”. Afegeix: “Ara perquè estem en època de crisi, però què passarà si millora la situació econòmica i no es desactiva la Zona Hermètica?” El plantejament del consistori implica que els locals més grans, com ara les discoteques i els bars musicals, es traslladin però podran continuar al polígon restaurants i bars que se centrin en la restauració i aparquin altres ofertes lúdiques. Si finalment es compleix el trasllat, el consistori haurà d'estudiar com s'afavoreix la viabilitat d'una zona industrial, pròxima a una de residencial que ha crescut les darreres dècades, que també ha estat afectada per la crisi i que ha vist com diverses empreses tancaven.
Segons Cosp, la situació actual fa que els operadors visquin una situació d'incertesa i ofec: “No es poden traspassar negocis però tampoc fer obres per adequar-los. Estem lligats de mans i peus.” Creu que l'opció de Sant Pau del Riu-sec suposaria assumir una inversió partint de zero “insostenible” ara per ara. El nou polígon, que havia de ser un referent industrial, de moment només ha desenvolupat la part comercial, que té com a símbol l'empresa sueca Ikea. La promotora Vantoureix, que comercialitzava el sòl del nou polígon conegut com Sabadell Parc Empresarial, va entrar en concurs de creditors i ara la propietat és de BBVA. Tot i que sembla que tot està aturat, l'Ajuntament té constància que “hi ha operadors d'oci que han demanat informació sobre l'espai a Riu-sec”.