Societat

El fluix juliol pel temps fa abaixar preus al turisme

El sector turístic clourà un juliol pitjor que el del 2013 per la pluja i la crisi a Ucraïna

Es confia a redreçar la temporada amb el mercat intern

Els hotelers assoleixen bones ocupacions gràcies als descomptes

Fer l'agost. És el que espera el sector turístic, que, veient com va la temporada d'estiu del 2014, afronta la setmana del pas de l'equador entre juliol i agost amb una certa preocupació pel lleuger descens de visitants i de despesa d'aquest juliol. Ha estat un mes pitjor que el del 2013, trencant la tendència de tots els ponts i les vacances de Setmana Santa del 2014, que havien registrat ocupacions millors que durant el 2013. El sector confia que les reserves de darrera hora del turisme interior i estatal acabin completant un bon agost.

Els diferents episodis de pluja i la crisi a Ucraïna ha alentit la recuperació turística apuntada durant les vacances de Setmana Santa. La Costa Brava ha notat força aquest endarreriment de la temporada, amb un percentatge d'ocupació dels hotels inferior al del juliol del 2013. Els hotels de la costa gironina confien a arribar a un 85% aquest agost, mentre que a l'interior ja serà del 70% i al Pirineu gironí, del 50%, xifres inferiors a les del 2013.

La Costa Daurada també va iniciar per sota les dues primeres setmanes, però els descomptes en les estades de fins al 40% han compensat l'inici fins a igualar els percentatges d'habitacions ocupades del 88%. A la Costa Daurada, es poden trobar habitacions dobles amb esmorzar per 70 euros cada nit, segons informa l'ACN. La davallada del turisme rus i ucraïnès s'ha compensat amb el repunt del turisme estatal, però aquest obliga a ajustar encara més els preus.

Les cases rurals de l'Ebre i l'Associació de Turisme de la Terra Alta coincideixen a assenyalar que “ha estat un juliol estrany, amb una primera quinzena fluixeta i una segona ja més normal”, segons Felip Segura, president de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. El president l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, reconeix que s'aguanta gràcies al “públic fidel” i que “hi ha una certa recuperació del turisme nacional i també de l'alemany”. Tots es plantegen ajustar encara més les tarifes per garantir bons percentatges d'ocupació.

Pel que fa al motor turístic de Barcelona, els hotels es mouen en una ocupació gairebé idèntica a la del 2013. Durant el primer semestre, només van baixar un punt el percentatge d'ocupació. De cara a l'estiu, confien a assolir el 86% del 2013, segons les previsions del gremi d'hotels de la ciutat. El president de l'entitat hotelera, Jordi Clos, confirmava la setmana passada que Barcelona no havia notat, aquest juliol, l'aturada en la recuperació turística i que mantenia les perspectives apuntades durant tot l'any. En canvi, sí que asseguren haver detectat aquesta aturada els apartaments turístics, que també preveuen rebaixar preus a l'agost. Els pisos de lloguer per dies a la ciutat, una opció que es multiplica cada dia de forma legal i il·legal, assoliran una ocupació del 71% aquest estiu, per sota del 80% a què van arribar l'estiu del 2013, segons la patronal Federatur. La pressió administrativa sobre els apartaments turístics explicaria aquesta davallada. El president de la patronal d'apartaments, Lluís Torrent, recorda que el tancament del web Airbnb respon només a l'intent del lobby hoteler d'obstaculitzar la competència.

Més informació

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida manté les previsions d'ocupació per a aquest agost, després que el juliol hagi estat correcte i que no es prevegi cap fre a la recuperació. S'arribarà al 75% d'ocupació mitjana al Pirineu lleidatà, amb percentatges del 90% durant la setmana central del 15 d'agost, mentre que els càmpings es quedaran en unes xifres molt similars. El director del Patronat de Turisme de Lleida, Jordi Blanch, basa l'optimisme “en el nombre de trucades interessant-se pels allotjaments: “Molts cops, no són tant les reserves les que indiquen que les coses aniran una mica millor, sinó les trucades dels possibles clients.”

A la Catalunya central, la zona amb una menor atracció turística pel nombre de visitants, “s'espera arribar al 100% d'ocupació durant l'agost”. Turisme estranger i local ompliran hotels i cases rurals, aprofitant la proximitat a Barcelona, però també a la costa i el Pirineu. El juliol ha estat força similar al del 2013, però les reserves d'agost són “molt més optimistes que el 2013”, garanteix el president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer. L'hotel Abat Cisneros de Montserrat, per exemple, ha vorejat el 60% aquest juliol, però arribarà al ple durant tot el mes d'agost.

Després de les millores durant la Pasqua i els ponts, s'ha tornat a l'estancament
Lola Gómez
portaveu asS. turisme rural ebre
Es respira bon ambient, però no tant per les xifres, sinó pel gruix de trucades rebudes
Jordi Blanch
pres. patronat turisme lleida

Drets i compensacions pels vols anul·lats o retards

En cas de cancel·lació d'un vol a menys de 14 dies de la sortida, es pot exigir el retorn del preu complet del bitllet en 7 dies o la reassignació en un altre vol. S'hi pot afegir l'assistència en cas que sigui necessària (trucades, menjar, allotjament, refrescos...) i entre 125 i 600 euros de compensació segons la distància i el retard del vol reassignat. En cas de retard superior a 2 hores, es pot reclamar per les mateixes despeses d'assistència o els euros de compensació, tot i que, en aquest cas, a partir de les 5 hores. La pèrdua de l'equipatge té un màxim d'ajut de 1.200 euros.

També hi ha compensacions per als viatgers en tren

Tot i que el transport aeri s'endú la majoria de reclamacions per problemes en els desplaçaments, el transport ferroviari també té regulades unes compensacions. Per un retard de més de dues hores, es podria reclamar el 50% del preu del bitllet, i fins i tot les despeses d'assistència si s'escau. La pèrdua de l'equipatge té un màxim compensatori de 330 euros. Les compensacions són similars per als bitllets d'autobús en les línies de llarga distància, que uneixen capitals europees per carretera, tot i que no es comptabilitzen els retards per embussos o accidents.

Reducció progressiva del ‘roaming' dels mòbils

Els ciutadans europeus que viatgin a un altre estat de la UE podran fer servir aquest estiu el mòbil a meitat de preu. Les descàrregues i consultes d'aplicacions o les connexions amb les xarxes socials tindran un cost màxim de 20 cèntims per connexió, menys de la meitat dels 45 que es cobrava fins aquesta primavera. La UE preveu suprimir totalment el cost de la connexió a l'estranger a finals del 2015. En creuar la frontera, els operadors mòbils envien un missatge de text als clients on s'especifica el preu de les operacions i de les trucades fetes o rebudes.

Consultar les lleis sobre mascotes o plantes

La UE recomana revisar les lleis locals sobre mascotes i plantes, ja que cada estat planteja límits d'accés diferents. Els països nòrdics i les illes Britàniques són els més restrictius pel que fa a l'entrada d'animals al país, encara que disposin del certificat d'animal de companyia.

Restriccions duaneres i sobre les divises

Cada cop hi ha menys viatgers que carreguin amb diners en metàl·lic. Es pot traspassar una frontera europea amb 10.000 euros a sobre o l'equivalent en altres divises. Pel que fa al tabac, es poden dur 800 cigarretes i 10 litres de licor i 110 de begudes alcohòliques.

Targeta sanitària europea per a l'assistència

Hi ha ja 200 milions de targetes sanitàries europees en circulació, 3,3 milions corresponents a l'Estat. Dóna dret a la mateixa atenció gratuïta que tinguin els autòctons. Si no es té, es pot reclamar al turista el pagament del servei, que se li retornarà en demostrar la seva ciutadania.

El 112 és valid a tota la Unió Europea

El telèfon d'emergències 112 és vàlid a tota la Unió Europea. Es va unificar la trucada ràpida europea i des de qualsevol telefon fix o mòbil s'hi pot accedir i demanar ser atès en un altre idioma. El telèfon únic europeu per denunciar la desaparició de menors és el 116000.

El ferri València-Eivissa, el pitjor

Un estudi del RACC i d'altres 16 clubs de viatgers europeus sobre els vaixells de transport massiu de passatgers analitza diverses línies de ferris. En general, en destaca l'excel·lent prestació de serveis, pel que fa a puntualitat, compliment dels serveis contractats i altres detalls. El millor ferri entre els 18 trajectes estudiats és que de la companyia Color Line que uneix Kiel (Alemanya) amb la capital noruega d'Oslo. En canvi, a la cua de les línies estudiades hi ha la connexió entre València i Eivissa de Transmediterranea amb el vaixell xipriota Scandola. L'enllaç entre València i Sant Antoni de Portmany ha obtingut la nota d'acceptable, perquè, entre d'altres, els passatgers a peu i els vehicles embarquen per la mateixa rampa. La majoria de les línies regulars que operen des de Catalunya obtenen una bona nota, malgrat que presenten algunes deficiències a l'hora d'informar els usuaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia