Societat

Patrimoni

El món de l'arròs, una mirada forastera

L'artista empordanès Juan Igazábal exposa 26 dibuixos pintats a l'oli, amb tinta i llapis sobre paper a Ca la Pruna de Pals

La voluntat divulgadora del pintor encaixa amb la intenció de Pals d'exportar la seva història

Juan Igazábal exposa a Ca la Pruna al llarg de tot el mes d'agost la seva visió del món de l'arròs, que fa quatre dies que coneix i que el fascina. No n'ha fet prou de tenir al davant allò que vol dibuixar, sinó que ho ha volgut viure. Per això s'ha aixecat ben d'hora per deixar-se mostrar, per “captar del natural” què passa al molí, què succeeix al fang. S'hi ha endinsat a través de l'apropament a la realitat diària, que és, per a ell, una font d'inspiració que ni quan es jubili “en l'altra vida” s'haurà acabat.

A costat de les mans clivellades del pagès, li ha agradat veure els nens com viuen “allò que passa amb els peus al fang”. Tenia la possibilitat, com a llec en la matèria, de copsar detalls i vivències dels nous sistemes de conreu, però li ha interessat més entretenir-se en la ventadora, en les politges que transmeten l'empenta de les turbines hidràuliques al molí antic o meravellar-se d'allò que troba rere les teranyines dels racons més antics del Molí de Pals. Res d'estrany venint d'un mecànic industrial a qui la vida ha fet donar moltes voltes.

Igazábal, fill de basca i funcionari anglès, va aterrar a l'Empordà seguint el seu pare. Ha estat docent en barris complicats i ara treballa en tasques de manteniment. Treu el temps de sota les pedres per dibuixar. Ell, però, se sent més escultor que pintor. “M'encanta quan cubico amb pedra o fusta. Ja fa temps, però, que no m'enganyo: les escultures acaben sempre en un racó de casa. Ells llocs privilegiats són per a les pintures.” Com a deixeble –i amic personal– de Casademont le Vieux, reserva per al mestre els elogis més profunds.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

Compren una antiga tèxtil per consolidar una illa educativa

Olot
Olot

La Plataforma Protegim el Volcà Montsacopa rep el suport de tres associacions de veïns

Olot
SOCIETAT

Els col·lectius LGTBI de Barcelona reclamen la superilla 28 de Juny

Barcelona
Societat

Cremen una bandera LGTBI penjada en un forn de Trinitat Vella

Barcelona
Societat

Lleida declara en ruïna imminent les dues naus cremades la revetlla de Sant Joan

Lleida
EDUCACIÓ

Conflicte entre docents i direcció a l’institut El Til·ler de les Franqueses

Les Franqueses del Vallès
Urbanisme

Tall de carrils a la ronda de Dalt per la cobertura d’un nou tram

Barcelona

Prop de 200 nens i nenes participen en les activitats de CaixaProinfància

GIRONA
MEDI AMBIENT

L’Energètica farà la primera compra de projectes renovables

Barcelona