El programa de conservació de parcs naturals es reforça
Més de mil persones en risc d'exclusió han treballat en el projecte de La Caixa per a la conservació d'espais naturals
Una acció ha estat millorar l'accessibilitat al Parc de Sant Llorenç del Munt
En la línia dels diferents projectes per fomentar la integració de col·lectius amb dificultats, l'Obra Social La Caixa va iniciar fa nou anys el programa de conservació i millora de parcs naturals, en el qual han participat, només a la demarcació de Barcelona, un total de 1.153 persones. El projecte es tira endavant en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i aquest any hi haurà 72 participants.
Les diferents feines que s'han de fer per conservar en bon estat les àrees naturals s'utilitzen per promoure la integració sociolaboral de persones que es troben amb moltes dificultats per accedir al mercat laboral. De fet, les accions vinculades tant a la protecció com a la gestió del medi ambient i dels espais naturals s'estan convertint en un dels sectors emergents dins del camp de la inserció. Els responsables del programa de l'Obra Social assenyalen que s'aconsegueix un doble objectiu: d'una banda, la millora i el manteniment correcte de les àrees naturals, i, de l'altra, la reinserció de persones en risc d'exclusió social.
Les actuacions que cal fer als parcs naturals són molt diverses, i van des de la millora dels ecosistemes forestals i la recuperació de les zones de pastura, o la introducció de ramats per netejar el bosc, fins a la millora de l'ús públic d'una zona de pantà i accions per facilitar l'accessibilitat, com ara les que s'han fet al Parc de Sant Llorenç del Munt. Per portar a terme totes aquestes accions, en aquests nou anys de col·laboració entre l'Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona, l'entitat financera hi ha destinat més de 21,8 milions d'euros.
Perfil molt divers
Persones amb baixa formació o escassa experiència en el món laboral, membres de famílies en situació de vulnerabilitat, víctimes de violència domèstica, persones amb algun tipus de discapacitat, joves que han superat la drogodependència, persones recluses o exrecluses i joves d'origen immigrant sense referents familiars que han passat per un centre d'acollida formen part de les més d'un miler de persones que han treballat gràcies al programa. En tots els casos tenen en comú que s'han d'enfrontar a les dificultats per trobar una feina.