Societat

Salut regularà el cànnabis terapèutic

Salut vol que els malalts que necessiten cànnabis per pal·liar el dolor puguin demanar-lo al metge i comprar-lo a la farmàcia

La regulació mèdica d'aquesta droga farà aturar la proliferació de clubs de fumadors

La no regulació suposa un greu problema per l'auge de clubs

Salut ha iniciat els tràmits per regular l'ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques per evitar que els pacients amb patologies que produeixen dolor i falta de gana, com el càncer i la sida i que fumen herba per pal·liar el malestar i dolor, es vegin obligats a acudir a un club cannàbic per obtenir i consumir la substància. “No pot ser que un pacient hagi d'anar a un club de cànnabis perquè no hi ha una regulació”, va admetre ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, que va subratllar la necessitat de diferenciar la regulació del cànnabis terapèutic de l'ordenació de les associacions d'autoconsum, de gran auge els darrers anys. El conseller va denunciar que “la falta de regulació del cànnabis terapèutic serveix de pretext als clubs per legitimar-se”. “Són dues coses diferents i no s'han de barrejar”, va dir Ruiz.

La tinença de cànnabis està prohibida a l'Estat i la legislació actual no diferencia si la substància va dedicada a pal·liar els dolors de determinats malalts o al consum lúdic. “És un assumpte molt important que s'està abordant amb la comunitat mèdica”, va dir ahir el conseller de Salut. Boi Ruiz va recordar ahir que el cànnabis a determinats malalts –de càncer, sida o esclerosi múltiple, per exemple– s'administra actualment “de manera compassiva” (es diu així quan se sol·licita a l'administració un medicament que encara no ha estat aprovat oficialment).

“Hem de fer-ho bé i regular-ho perquè aquest producte sigui prescrit per un metge i amb el cannabinoide oportú per a cada pacient”, va dir. El conseller va destacar que encara no se sap el lloc en el qual es podrà dispensar el cànnabis, tot i que es va mostrar partidari que sigui en una farmàcia i que el pacient pugui adquirir el producte que més li serveixi per a la seva patologia. Tot i que va advertir que encara no hi ha fàrmacs adequats en aquesta línia, va recordar que “de la mateixa manera que les companyies han anat treballant per aconseguir derivats farmacològics de l'opi, hauríem d'aconseguir derivats de cànnabis”, va dir.

Sativex

Catalunya va iniciar els primers passos per regular el cànnabis d'ús terapèutic el 2005, quan la Generalitat va finançar un estudi pioner –anomenat Sativex– amb 207 pacients per avaluar l'eficàcia d'un medicament derivat del cànnabis contra les nàusees i els vòmits provocats per la quimioteràpia. Les dades recopilades durant tres anys van demostrar que la substància no només disminuïa significativament aquests símptomes sinó que també reduïa el dolor neuropàtic i els espasmes en pacients amb esclerosi múltiple, mentre que també augmentava la fam en pacients amb sida i càncer terminal. Aquest estudi, que va ser aprovat pel Parlament, va ser possible gràcies a la lluita que, des del 2003, va emprendre el grup Àgata de dones amb càncer de mama amb el suport de la Fundció Institut Català de Farmacologia i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

L'anunci fet ahir pel conseller Boi Ruiz significa que Salut agafa les rendes per regular, en part, el consum de cànnabis a Catalunya, un projecte que de fa anys està pendent i que des del 2013 negociaven Salut i Interior. Però, de moment, no s'ha fet cap pas, entre altres coses per les diferents opinions sobre la tolerància que s'ha de tenir en el consum d'aquesta droga (el Ministeri Fiscal, el tercer en discòrdia, proposa tenir mà dura contra aquestes associacions, per posar un exemple).

Problema a Barcelona

De fet, la falta de regulació ha donat ales a l'auge dels clubs de cànnabis, que en un principi es van obrir sota l'empara de clubs de fumadors però que a la pràctica s'han convertit en punts encoberts de venda de droga. N'hi ha més de 300 a Catalunya, gairebé 200 a Barcelona.

A la capital catalana, els clubs s'han convertit en un problema, A l'espera d'una regulació, l'Ajuntament va aprovar el juny passat suspendre l'obertura i ampliació d'aquests clubs durant un any, fins que el consistori reguli la situació. El consistori no vol permetre “que Barcelona es converteixi en una ciutat referent de consum de cànnabis”, una raó que s'afegeix als elements pels quals ha n'ha considerat necessària la regulació.

No pot ser que un pacient hagi d'anar a un club de cànnabis
La falta de regulació serveix de pretext als clubs per legitimar-se
Boi Ruiz
conseller de salut
300
clubs de cànnabis
han sorgit a Catalunya els darrers anys, 200 dels quals a la ciutat de Barcelona
207
malalts
van participar, el 2005, en un assaig pioner a Catalunya que va demostrar l'eficàcia del cànnabis

L'OMS recomana prohibir els e-cigars en llocs tancats

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar ahir que es prohibeixi l'ús de les cigarretes electròniques en espais tancats i també la seva venda a menors d'edat.

A través d'un document que han de debatre els estats membres del Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac l'octubre que ve, l'OMS reconeix que fan falta encara molts estudis i més informació sobre els SEAN –sistemes electrònics d'administració de nicotina–, els més comuns dels quals són les cigarretes electròniques, perquè no se sap quin pot ser l'abast i els perjudicis per a la salut. Davant d'aquesta falta d'informació, l'OMS opta per la precaució. Els experts de l'organisme internacional, doncs, suggereixen que es prohibeixi l'ús de les cigarretes electròniques als mateixos llocs on està prohibit fumar “fins que no es demostri que el vapor exhalat no és nociu per a les persones de l'entorn”. També recomanen als minoristes “la venda de sistemes electrònics d'administració de nicotina a menors d'edat” i que “s'eliminin les màquines expenedores”.

El principal dubte dels experts de l'OMS és que, mentre alguns consideren que les cigarretes electròniques poden ajudar a deixar de fumar tabac real, altres pensen que, precisament, aquests aparells substituts poden tirar per terra tots els esforços per posar fi a l'hàbit de fumar. “La majoria de productes SEN –diuen els experts– no s'han sotmès a assajos científics independents.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Finalitzen les obres d’accessibilitat a l’intercanviador de metro de Maragall

Barcelona
BANYOLES

Instal·len comportes vasculants per regular la sortida d’aigua de l’estany

BANYOLES

Una nova avaria provoca abocaments d’aigües fecals a la platja

Castelldefels
Urbanisme

Regulen l’accés a la plaça de Sant Felip Neri en horari de pati escolar

Barcelona
societat

L’acampada a la UB per Palestina continua i fa una crida a la mobilització

Barcelona
GIRONA

El Trueta crea una unitat contra les malalties autoimmunitàries sistèmiques

GIRONA
urbanisme

Adjudicat per 1,2 milions el projecte d’ampliació de la Ronda Litoral a Zona Franca

barcelona
societat

Denuncien tocaments a un alumne per part d’un docent de la UdG

girona
GIRONA

Intervenen un miler d’ocells i quatre tortugues que es venien per internet

GIRONA