Societat

Greus danys a Ponent per un temporal

Aiguats i forts cops de vent de 100 km/h en mitja hora al pla de Lleida

Arrasa la collita de poma, préssec i figues, i destrossa granges i magatzems

Un fort temporal amb tots els ingredients possibles, com ara cops de vent, aiguats, llamps i trons i calamarsa, va provocar greus danys al pla de Lleida la nit de dijous a divendres. A les dues de la matinada i procedent de la Franja de Ponent, la tempesta va anar arrasant tot el que trobava pel camí i va provocar la caiguda d'arbres, va arrencar coberts i magatzems agrícoles, va fer malbé tanques i teulades, va causar petites inundacions en carrers, pàrquings i baixos, i va destrossar granges, com van ser els casos de Corbins i Llívia de Lleida. Per sort, no es van registrar danys personals.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va qualificar el fenomen com una torbonada, un tipus de tempesta associada a forts vents. També alguns experts parlaven d'un esclafit, produït per una columna d'aire en ràpid descens que després de tocar terra s'estén en totes les direccions i genera forts vents. Aquests van arribar a cops de fins a 144,7 km/h a Alguaire, segons el SMC, i en altres punts es van registrar velocitats d'entre 80 i 100 km/h. En poc més de mitja hora van caure més de 20 litres per metre quadrat de pluja en molts indrets, que fins i tot van superar els dos litres per minut. Durant l'episodi, el telèfon d'emergències 112 va rebre 159 trucades, un 90% del Segrià

Els principals danys, però, es van registrar al camp. La torbonada ha deixat un panorama desolador als camps de conreu, sobretot del Segrià i les Garrigues. La conselleria d'Agricultura va avançar que hi ha 5.200 hectàrees de conreus de 18 municipis amb afectacions d'entre un 40% i un 100% de la collita. Les pedres no eren gaire grosses, però el fort vent en va multiplicar els efectes. Els conreus arrasats corresponen als termes d'Alguaire –on s'ha perdut part de la collita de figues–, Rosselló, els Alamús, Torrefarrera, Corbins, les Borges Blanques, Juneda i Puiggròs.

Amb la collita de poma just arrencant, els productors esperaven una temporada bona quant a producció. Però en alguns pobles, com ara Corbins, les fortes ventades l'han tirada tota a terra. La tempesta també ha trencat branques i, fins i tot, ha arrencat arbres joves. “Això significa no sols perdre la collita d'aquest any, sinó també la dels pròxims”, segons va assenyalar el president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué. La tempesta, per tant, complicarà encara més una campanya de la poma que, d'entrada, ja es preveu incerta pel vet rus. El préssec tardà també ha rebut de valent i la campanya ja es pot donar per tancada a diversos municipis. “Aquest estiu sols ens faltava això: primer la crisi de preus, després Rússia i ara, quan els preus començaven a pujar una mica perquè hi ha poc producte, ens quedem sense préssecs”, indicava Raül Sales, d'Unió de Pagesos. A tall d'exemple, en la seva explotació s'ha perdut un 70% de la collita de préssec, unes 100.000 tones. Un 40% de la collita de blat de moro també s'ha perdut a les zones afectades.

L'onada de tempestes va continuar ahir amb xàfecs al nord de Barcelona i al sud de Girona. Esparreguera i Olesa de Montserrat van registrar prop de 100 litres per metre quadrat a la tarda i més de 80 a molts punts d'Osona. A Torelló hi va haver inundacions i a Roda de Ter es van tallar les carreteres C-153 i BV-5222 per inundacions i despreniments.

Un mort a Malgrat

D'altra banda, a Malgrat de Mar es va produir una víctima mortal a causa d'un llamp. Segons va informar Protecció Civil, cap a les vuit del vespre un jove de 28 anys va morir al rebre l'impacte d'un llamp quan anava en bicicleta pel Camí Pla de Grau de la localitat maresmenca, prop d'un càmping. Els serveis d'emergència ja no hi van poder fer res.

18
municipis
del Segrià i les Garrigues n'han patit les conseqüències, sobretot la ciutat de Lleida i els voltants.
5.200
hectàrees
es van veure afectades per la tempesta, entre conreus de préssec tardà, poma, figa i blat de moro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA