Vallès Oriental

El CAP Vallès envia 800 cartes a les dones que s'han de fer una citologia

La campanya preventiva detecta que a 55.000 dones els toca fer-se una revisió ginecològica

Hi ha unes 55.000 dones al Vallès Oriental que ja els toca fer-se una citologia a la revisió ginecològica.

Amb l'objectiu de recordar-los que han d'anar a fer-se la prova –de les més fiables per detectar el càncer de coll de la matriu, l'anomenat cèrvix–, s'ha engegat una campanya de sensibilització que vol que en un futur les usuàries no hagin de demanar hora sinó que els CAP enviïn la data i hora de la visita a cadascuna de les pacients que ho necessitin, tal com ja es fa amb les mamografies.

Des de mitjan juny s'han enviat 800 cartes a través del correu electrònic i, en cas que no en tinguin, per correu convencional, a les dones vallesanes d'entre 25 i 69 anys que haurien de fer-se la revisió properament: les que mai s'han fet una citologia, les que fa més de tres anys que no se'n fan una i les que han patit una patologia ginecològica abans. Les cartes inclouen la data i hora de la visita programada per a la revisió preventiva. També s'hi posa el centre assignat a cada dona, l'adreça i el professional a qui s'haurà de dirigir.

Dolors Guix, coordinadora del programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Granollers, assegura que cada any es fan unes 17.000 citologies al Vallès Oriental i al Baix Montseny. La campanya, però, va adreçada, sobretot, a les dones que mai s'han fet la prova. “Hi ha qui, amb 50 anys, mai s'ho han fet i que només han anat al ginecòleg per parir”, comenta Guix.

LA NECESSITAT D'ANAR AL GINECÒLEG

Des de l'Institut Català de la Salut es vol posar fi a aquesta situació i es vol conscienciar la població de la importància de visitar el ginecòleg periòdicament. Tal com recomana el protocol de la Generalitat, es recomana que tres anys després de l'inici de les relacions sexuals o a partir dels 25 anys d'edat, les dones es facin una citologia cada tres anys i fins que en tinguin 65. “Aquest és l'actual protocol, però ja se n'està fent un de nou que permetrà que les citologies es puguin fer cada cinc anys, en comptes de cada tres”, apunta Guix.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]