Societat

Religió

Misses a la carta en anglès al Baix Camp

Traductors de la fe

Un capellà escocès i un diaca irlandès instal·lats a Riudecanyes s'ofereixen a la comunitat cristiana anglesa per traduir les celebracions

Han après català i s'encarreguen de tres parròquies de la comarca

S'havien ofert per fer cura pastoral a cristians anglesos i han acabat convertits en el rector i el diaca de les petites parròquies dels municipis de Riudecanyes, Duesaigües i Argentera, al Baix Camp, a més de capellans a la carta per fer casaments, comunions i batejos en anglès.

La història catalana de Stephen Cochrane, capellà, i Bernard Farrell-Roberts, ordenat prevere a l'Arquebisbat de Galloway (Escòcia) i diaca a l'Arquebisbat de Tarragona, arrenca fa set anys, quan Farrell, pare de sis fills adoptats amb deficiències físiques i psíquiques, va fer cap a la Val d'Aran convidat per un amic. Va ser allí, caminant per la muntanya, que va decidir crear junt amb el mossèn Stephen una comunitat petita per donar suport a preveres que vivien sols i es feien grans. El diaca, que és llicenciat en compatibilitat d'empreses, va deixar el món de les finances i es va posar a estudiar teologia. Es va vendre la casa d'Escòcia per comprar una propietat a Peníscola i va començar una nova vida com a docent. Però la nova vida no era compatible amb el problema d'una de les seves filles, que té síndrome alcohòlic fetal, perquè allí no tenia cap centre escolar adaptat. Això, i el fet que durant les seves estades a Peníscola s'adonés que els amics catòlics que tenia allí s'allunyaven de l'església perquè no entenien els predicadors, el va fer reaccionar.

“Vam enviar una carta al bisbe de Tortosa i al de Tarragona explicant-los la situació i al cap d'un parell de setmanes l'arquebisbe de Tarragona ens va trucar perquè ens volia veure”, explica Farrell. De seguida es van entendre. L'arquebisbe, Jaume Pujol, era conscient de les dificultats d'arribar a tot arreu, sobretot amb llengua estrangera, i de seguida els va oferir la possibilitat d'instal·lar-se a la deshabitada abadia de Riudecanyes. La seva missió era clara, venien a fer cura espiritual i pastoral. Això no només vol dir atendre les necessitats del feligresos que no entenen la nostra llengua, sinó també treballar conjuntament amb el consolat britànic i formar part de l'equip d'emergències de l'aeroport de Reus i del Consolat del Mar de Tarragona.

Però tot just instal·lats a Riudecanyes –on de seguida es van integrar, oferint classes d'anglès a la gent del poble– se'ls va girar més feina. El capellà de Mont-roig va morir de manera sobtada i l'arquebisbe tarragoní els va demanar si es podien fer càrrec de les parròquies de Riudecanyes, Duesaigües i Argentera, on des de fa ja més de tres anys escolten missa en català d'accent escocès. “Diem les misses en català des del primer dia”, explica Farrell. Ell parla amb molta més fluïdesa que el mossèn Stephen la nostra llengua i per això encara ara fa de traductor. “No es pot celebrar una missa sense saber el que estàs dient”, sentencia.

Tant l'un com l'altre tenen clar que no volen marxar de Catalunya, on han creat també una comunitat catòlica anglesa a Salou i diuen missa en anglès tots els diumenges i celebracions especials a la carta. Inquiets de mena, la seva vocació va més enllà de predicar a l'altar i tant l'un com l'altre s'han especialitzat en la docència de ciència i fe. Cochrane és biòleg i des de Catalunya fa recerca científica de moviments sísmics per a la universitat de Stanford, i Farrell, que també té estudis de bioètica, imparteix classes a la Facultat de Teologia de Barcelona de l'únic curs a escala mundial que conjumina precisament la ciència i la fe.

La comunitat
A Salou han creat una comunitat anglesa a la parròquia de Sant Ramon Nonat, on diuen misses cada diumenge a les 10.30 h
400
persones
acostumen a assistir a aquestes celebracions. Hi ha holandesos, alemanys, russos, britànics i autòctons que hi van a practicar l'idioma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó