Societat

La Generalitat i Boí Taüll negocien aquest mes el futur de l'estació

Busquen la fórmula perquè el govern català pugui intervenir en l'estació per garantir-ne de manera permanent el funcionament

La Generalitat està valorant l'opció de rescatar de manera permanent l'estació Boí Taüll Resort i està negociant amb els titulars del complex d'esquí i hoteler, propietat del grup immobiliari madrileny Nozar, una fórmula per materialitzar-ho. Fonts properes a les converses expliquen que en els pròxims quinze dies es produirà una nova trobada entre els negociadors. De les aproximacions prèvies, una de les opcions que s'estudien és que FGC compri el complex però en cedeixi la gestió a Nozar. La intenció és que l'acord estigui a punt abans de l'inici de temporada, que, si la meteorologia no dóna sorpreses, serà durant la setmana del pont de la Puríssima, del 6 al 8 de desembre.

La Generalitat ha anat assumint durant la darrera dècada la gestió directa de diverses estacions d'esquí, i les ha integrat dins l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), empresa que hi tenia experiència, ja que gestionava l'estació de Vall de Núria. Ara, a més d'aquesta, FGC ja és la propietària de les estacions de la Molina, Masella, Vallter 2000, Espot i Portainé.

La crisi de Boí Taüll Resort s'arrossega des de l'inici de la crisi immobiliària, quan el grup immobiliari Nozar, principal accionista de l'estació, va entrar en suspensió de pagaments el 2008. Des de llavors la Generalitat s'ha mostrat disposada a ajudar per evitar el tancament d'una estació que pràcticament és l'únic motor econòmic de l'Alta Ribagorça durant la meitat de l'any, però alhora
evitant tant com sigui possible la compra de l'estació.

Un milió en dos anys

L'agost del 2013 el govern va haver de concedir 400.000 euros a l'estació en crèdits per tal que obrís la temporada d'hivern, i aquest estiu n'ha concedit 600.000 més pel mateix motiu, i tot això s'ha d'unir a un ERO temporal sobre el centenar de treballadors del complex i la presentació de concurs de creditors. Finalment, la experiència dels darrers dos anys ha portat el govern a intentar trobar una solució que sigui permanent en el temps. La Generalitat és la principal creditora de l'estació a través de l'Institut Català de Finances, com va passar amb les anteriors estacions privades que finalment van acabar formant part de FGC.

Des del territori creuen els dits perquè la negociació arribi a bon port. L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, ha subratllat la necessitat que el complex d'esquí tingui estabilitat i que se'n garanteixi el futur com a mínim per als pròxims quatre o cinc anys, després d'uns anys de viure cada preparació de temporada amb l'ai al cor. De l'estació, explica Peralada, en viuen a l'hivern bona part dels negocis i serveis de la comarca.

LA XIFRA

600
mil euros
en crèdits ha concedit la Generalitat aquest estiu per tal de garantir l'obertura aquesta hivern.

LA FRASE

A l'estiu hi ha el parc nacional i el romànic, però a l'hivern l'única font d'activitat és l'esquí
Joan Peralada
alcalde de la vall de boí

LA DATA

03.03.91
es va reconvertir
l'estació, que funcionava des de 1988, com a Boí Taüll Resort, integrant sis hotels i l'estació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia