Societat

Gastronomia

La polivalència d'un producte empordanès

Recuit en revolució

El pintor Tano Pisano, establert a Palafrugell, fa una incursió culinària centrada en el producte

Proposa més de 260 plats

El recuit, recuit és el títol del complet receptari amb què el pintor d'origen sicilià i establert a Palafrugell Tano Pisano explora les aplicacions d'un producte típicament empordanès que de sempre ha quedat relegat a mer “llevant de taula”, com recordava el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós, unes postres delicioses que es degustaven sense afegits o, com a molt, maridades amb sucre, mel o melmelada.

L'artista, amant de la cuina, ha passat cinc anys experimentant amb els millors recuits de drap, a la manera del poble baixempordanès de Fonteta, però també dels d'olleta, originaris de l'Alt Empordà. Entre els tastadors dels plats, el mateix Garcia-Arbós, Jordi Bonet Coll, autor de l'obra El llibre del recuit: vida i miracles d'un llevant de taula, Gerard Prohias, Enric Canut i Eva Montagut, coautors dels textos de les receptes. Les
il·lustracions han anat a càrrec del mateix Pisano i les fotografies del llibre són de Maria Geli Masmiquel i Pili Planagumà.

Garcia-Arbós, que va introduir l'obra –editada per Edicions Omega–, va avançar que el volum “fa venir xulivera” i pretén donar reconeixement universal a un altre dels productes “ultralocals” que s'elaboren a les comarques gironines. És per això que el llibre
també explora un vessant antropològic. Pisano no va descartar començar a preparar ara un nou tractat gastronòmic “amb algun altre producte de l'Empordà, potser l'anxova”.

Prop de 300 persones, algunes de tan destacades com el xef Joan Roca, es van congregar divendres en la presentació, a la plaça de l'Església d'Ullastret. En acabar els parlaments, els assistents van poder degustar recuits artesans en cru i també algunes de les receptes del llibre, com ara un arròs de Pals amb recuit, elaborades per restaurants del col·lectiu Cuina de l'Empordanet. La cantautora Sílvia Pérez Cruz, que ha compost i enregistrat expressament per a l'ocasió una cançó original inclosa al llibre, va ser l'encarregada de cloure la presentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia