Els veïns empilen la carbonera de Sant Climent de Peralta
La setmana vinent l'embalumaran i l'encesa, com és tradició, es farà el dia 12
Recordaran l'impulsor Lluís Pla
Els veïns de Sant Climent de Peralta ahir al matí van començar a preparar la tradicional carbonera, que ja arriba a la 22a edició, a la finca del Mas Frigola, al nucli del poble. La primera operació consisteix a empilar la llenya recollida a les Gavarres, una feina delicada, com la resta del procés, perquè la cocció sigui homogènia i el carbó vegetal que n'obtinguin assoleixi una bona qualitat.
Les tasques prèvies continuaran dissabte vinent, amb l'embalumada de la pila, primer amb una capa de branques de bruc i, finalment, colgant-la sota una altra capa de terra.
L'encesa es farà la setmana posterior, el dissabte 12 d'octubre (10.00 h). I de l'obtenció del foc se n'encarregarà l'arqueòleg Toni Palomo, que farà servir mètodes primitius. La cuita lenta, en principi, s'allargarà fins al dissabte 25 d'octubre, quan començaran les tasques de desempilada i l'endemà, diumenge, celebraran la producció del carbó.
Record a Lluís Pla
Després de l'homenatge que el municipi ja va retre a la primavera a l'antropòleg Lluís Pla, el gran impulsor de la recuperació de la tradició i de la festa anual del Segar i del Batre mort a final de l'any passat, al llarg de l'edició d'aquest any –la primera que se celebrarà després de la seva desaparició– també faran un acte de record. Per al dissabte 18 (a les 20.00 h) han previst fer la projecció del documental La veu del carbó que la productora Videoplay i Toni Martí van editar aquest hivern per explicar la vida i aportacions de Pla.