Vallès Oriental

El Moianès farà una consulta per la comarca condicionada a com queda la suspensió de la llei

La consulta ja es faria aplicant la nova llei aprovada el dia 19 i publicada dissabte al DOGC

El Moianès finalment tindrà la seva consulta popular sobre si volen ser o no comarca. Així ho ha anunciat Dionís Guiteras, alcalde de Moià i president del Consorci del Moianès.

Tot queda, però, a expenses que el Tribunal Constitucional suspengui o no en la seva totalitat la llei de consultes no referendàries. I és que, com en la consulta per la independència del 9-N, al Moianès ja s'acollirien a la nova llei per demanar a la població si volen ser comarca. Una possibilitat és que el Tribunal Constitucional només suspengui alguns articles de la llei, els més susceptibles de ser considerats inconstitucionals, i que deixi en vigor la resta d'articles de la norma, entre els quals hi hauria els que es refereixen a les consultes promogudes pels ens locals, com seria aquest cas.

Dionís Guiteras insisteix que la tramitació per ser comarca seguirà el seu curs, independentment que es faci o no la consulta, que no és en absolut preceptiu per assolir els seus objectius. “El compromís del govern és que abans del 31 de desembre s'ha d'haver passat l'expedient administratiu al Parlament perquè s'aprovi la nova comarca del Moianès”, explicava Guiteras aquest diumenge a EL 9 NOU. “No ens atabalem”, conclou.

Ara, des del Moianès –inclou els municipis de Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze, del Vallès Oriental– estan pendents de rebre un “full de ruta” des de Governació que determini en quins termes s'hauria de fer la consulta del Moianès. Amb tot, Guiteras també és contundent a l'hora d'assenyalar que no s'ha de “despistar la gent” i que ara la consulta en la qual s'han d'abocar tots els esforços és en la del 9-N per la independència de Catalunya. Sigui com sigui, el “full de ruta” al qual es refereix Guiteras ha de fixar els termes de la pregunta i data per fer la consulta.

La nova llei de consultes no referendàries aprovada el 19 de setembre pel Parlament i publicada dissabte al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, a part de regular les consultes d'àmbit nacional, també ho fa amb les promogudes per ajuntaments i altres ens locals. Així, preveu que les consultes puguin ser promogudes pels plens municipals i altres ens locals mitjançant un acord adoptat per majoria simple, a proposta de dues cinquenes parts dels regidors o dels representants de l'ens local en qüestió. La llei també preveu que, a part de la iniciativa institucional, hi pugui haver la iniciativa ciutadana per promoure consultes. En funció de la població, es poden promoure diferents consultes a iniciativa ciutadana. Per als municipis de menys de 1.000 habitants s'exigeix la firma d'un 15% dels habitants cridats a votar; per als d'entre 1.001 i 20.000, la d'un 10% amb un mínim de 150 firmes, i per als d'entre 20.001 i 100.000, la d'un 5% amb un mínim de 2.000 firmes.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona