territori

L'acusat dels crims en un bar de l'Hospitalet de l'Infant serà l'últim a declarar

La sessió es retarda dues hores per trobar una traductora per a l'advocada de la defensa, que intervé en català malgrat que el seu client afirma no entendre l'idioma

Julio Pombo, l'acusat de matar dos homes en un bar de l'Hospitalet de l'Infant el 2012, serà l'últim a declarar en el judici que ha arrencat a l'Audiència de Tarragona. L'home havia d'explicar-se aquest dimarts davant el jurat popular, però la magistrada ha acceptat la proposta de la defensa de posposar la seva declaració fins al final de la vista, un cop s'hagin realitzat la resta de proves. A més, la sessió d'aquest dimarts s'ha endarrerit dues hores per trobar una traductora del català al castellà. L'advocada de la defensa ha declinat intervenir en llengua castellana malgrat que el seu propi client, l'acusat, i una integrant del jurat popular, han afirmat que no dominen el català.

La magistrada ha decidit incorporar una traductora del català al castellà al judici perquè, en cas contrari, ha dit, no es podria desenvolupar "amb garanties". La decisió, que s'ha pres tot just quan les parts realitzaven les exposicions inicials, ha fet que la sessió s'hagi hagut d'interrompre durant dues hores fins que no s'ha pogut trobar una intèrpret disponible.

Durant els compassos inicials de la vista, la fiscalia ha mantingut la petició de 17 anys de presó per assassinat i 12 més per homicidi contra l'acusat per la mort dels dos homes el 10 de gener del 2012, i una indemnització de 340.000 euros per als familiars de les víctimes. Per la seva banda, les dues acusacions particulars dels familiars de les víctimes han elevat la pena fins als 50 anys de presó pel doble assassinat, 25 anys per cadascuna de les morts..

La propietària del bar on van tenir lloc els fets i exparella de l'acusat també s'ha personat en la causa, en aquest cas, però, com a acusació popular. El seu lletrat ha sol·licitat també 50 anys de presó per doble assassinat. Al seu torn, la defensa ha demanat que els fets siguin considerats dos delictes de lesions amb resultat de mort, amb les eximents incompletes de legítima defensa, intoxicació i embriaguesa, i amb els atenuants d'arravatament i obcecació, col·laboració amb la justícia i confessió.

La defensa ha afirmat que l'acusat presentava "una greu impregnació alcohòlica" en el moment dels fets, d'1,5 grams per litre de sang i que es tracta d'una persona que era consumidora "abusiva" d'alcohol i puntual de cocaïna. La lletrada ha afegit que l'home té un "funcionament mental primari", amb una personalitat "dependent i esquizoide" i que presentava un elevat grau dependència respecte de l'exdona. Segons la defensa, l'acusat va actuar en defensa pròpia i en un situació de "càrrega emocional" desencadenada per una situació concreta, possiblement gelosia, segons van apuntar fonts veïnals l'endemà dels fets.

L'home va clavar nombroses ganivetades a les víctimes

L'acusat s'havia divorciat al juliol del 2010, malgrat que després de la ruptura havia mantingut una relació d'amistat amb la seva exparella. Al juliol del 2011, la seva exdona va començar a regentar el bar 'Racó de la Vila', ubicat al número 2 del carrer Tivissa de l'Hospitalet de l'Infant. Segons la fiscalia, com que l'home no disposava de domicili ni de recursos econòmics, la dona va permetre que el seu exmarit residís al magatzem del negoci i que, ocasionalment, hi fes de cambrer.

Cap a les sis de la tarda del dia 10 de gener del 2012, l'acusat es trobava al bar amb la seva exdona i amb tres clients habituals de l'establiment -entre els quals les dues víctimes-, amb els quals va estar jugant diverses partides de cartes fins que, cap a dos quarts de nou del vespre, va marxar del bar. Posteriorment, cap a dos quarts de deu, va tornar a l'establiment, on a la barra es trobaven asseguts la seva exdona i les dues víctimes.

Segons la fiscal, l'acusat va accedir a l'interior "amb la intenció d'atemptar contra la vida de Manuel S.A. o essent conscient que amb la seva acció podia causar-li la mort". Va agafar un ganivet amb el mànec de fusta del mateix establiment, es va situar darrera de la víctima i li va propinar dues punyalades. La víctima va caure a terra, on va quedar immobilitzada, però l'acusat va continuar apunyalant-lo fins causar-li mort. En total, el cadàver presentava tretze ganivetades.

Davant d'aquests fets, l'altre home que es trobava al bar, Pedro Antonio B.J., va agafar un tamboret amb el qual va intentar apartar l'acusat de la víctima i, al mateix temps, protegir-se dels seus atacs. Tot i això, l'acusat, emprant un altre ganivet d'acer inoxidable del mateix bar, li va propinar deu punyalades mentre la víctima intentava fugir, fins causar-li la mort.

L'exdona de l'acusat, que va presenciar els fets, i també diversos veïns de l'immoble alertats pels crits, van donar avís a la Policia Local. Una patrulla va arribar a l'establiment cap a tres quarts de deu de la nit. Allà van localitzar a l'acusat i van procedir a la seva detenció.

Segons la fiscalia, en el moment dels fets l'acusat no presentava cap patologia psiquiàtrica que afectés al seu coneixement i voluntat respecte dels fets, presentant trets de personalitat dependent i esquizoide "sense arribar a configurar un diagnòstic de trastorn de la personalitat inespecífic". A més, presentava un grau d'impregnació alcohòlica de 0,97 grams d'alcohol per litre de sang, trobant-se sota els efectes de les begudes alcohòliques.

La fiscal considera que aquesta ingesta va afectar de manera "parcial i lleugera" la seva capacitat cognoscitiva i volitiva "al poder condicionar una desinhibició en el moment dels fets que hagués pogut facilitar el pas a l'acció". Per tot plegat, sol·licita una pena de 17 anys de presó per assassinat i 12 anys per homicidi, així com una indemnització de 340.000 euros per als familiars.

Es dóna el cas que les dues víctimes, que tenien 40 i 62 anys, havien estat gendre i sogre en el passat. Segons van apuntar alguns veïns l'endemà dels fets, el crim s'hauria produït per gelosia, ja que segons sembla aquella tarda l'exdona hauria confessat a l'acusat que havia iniciat una relació amb una de les víctimes.

El judici, que se celebra a la Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona, continuarà aquest dimecres amb la declaració d'una desena d'agents dels Mossos d'Esquadra. Està previst que finalitzi el dia 31 d'octubre.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia