REPORTATGE
Mossos amb nom i cognoms
Els grups de relacions amb la comunitat teixeixen una xarxa de contactes per conèixer les inquietuds
Els Mossos d'Esquadra tenen un grup de policies que treballen de forma diària les relacions amb entitats veïnals o empresarials i amb altres col·lectius com joves o gent gran per detectar problemàtiques i poder-les atacar de manera més ràpida i directa.
Estar al cas d'allò que es belluga als carrers i places, als centres educatius o a les zones comercials de qualsevol punt del Vallès Oriental. Amb aquest objectiu, actuen les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) que els Mossos tenen a les àrees policials de Granollers i Mollet.
Aquest grup que treballa per la canalització de les problemàtiques relacionades amb la seguretat, explica Jordi Santacatalina, cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), d'on depenen les ORC de cada comissaria i que té la seu a Granollers. En total, en formen part una cinquantena de mossos.
Les relacions directes amb els diversos col·lectius són una porta d'entrada d'informació. Rebem tots els inputs de qualsevol col·lectiu, afegeix. Els grups amb qui mantenen contactes són amplis: sector comercial i empresarial, educatiu, centres de joves o persones vinculades amb l'oci nocturn o casals i residències de gent gran, entre d'altres.
L'objectiu passa per poder detectar qualsevol problema quan encara és incipient i evitar que es converteixi en un conflicte important. La informació es canalitza i es decideixen les accions que cal fer entre les diverses unitats del cos. Hi ha un treball transversal i multidireccional, assenyala Santacatalina. Els temes que es tracten depenen del col·lectiu. A la gent gran, per exemple, es fa incidència amb la prevenció d'estafes. En canvi, amb els més joves, es fan xerrades per ajudar a prevenir i detectar delictes contra la salut pública o conscienciar sobre la violència de gènere.
Per a les ORC, és molt important generar una relació de confiança amb cada col·lectiu. Ens permet que la societat ens aporti informació de seguida que veuen coses estranyes. El perfil dels mossos que fan aquesta feina és molt específic. Són persones amb un tarannà dialogant, oberts, receptius i amb molta empatia. A més, els membres d'aquesta unitat són un grup força estable. Ens coneixen pel nom. Tenen el nostre telèfon i el nostre correu i saben que es poden posar en contacte amb nosaltres per qualsevol cosa, destaca el cap de l'URPAC de la Regió Policial Metropolitana Nord. Després de cada cas, els Mossos retornen als ciutadans informació i els expliquen què han fet. El feedback és continu. Hem d'explicar els resultats d'allò que fem, ressalta.
DISPOSITIUS ESPECÍFICS
A banda, els grups de proximitat treballen dispositius específics que es munten en moments concrets. Per exemple, les campanyes de prevenció de robatoris que es fan coincidint amb la campanya comercial de Nadal i Reis i que s'allarga durant els primers dies de les rebaixes de gener. Són tasques que fan amb altres unitats del cos o les policies locals de la zona.
CULTURA DE SEGURETAT
El cap de la Regió Policial Metropolitana Nord, el comissari Joan Figuera, destaca que els missatges difosos per les Oficines de Relacions amb la Comunitat tenen una alta capacitat de penetració sobre la ciutadania. Per això, els contactes directes amb els ciutadans i amb tota mena d'entitats són una línia de treball estratègica per a la Regió. L'objectiu és propiciar un canvi d'hàbits i generar una cultura de seguretat, afegeix Figuera. A més, una organització policial com la nostra ha de tenir capacitat d'anticipació al problema. Una bona diagnosi i un bon tractament del conflicte latent pot evitar que aquest esclati. Aquesta és una de les principals funcions dels més que 50 mossos i mosses que treballen a les ORC d'aquesta regió policial.