Osona/Ripollès

Sant Joan finalment comença les obres per convertir Sant Antoni en un hotel de 14 habitacions

La primera fase suposarà aturar la degradació que pateix l’edifici actual i s’hi invertiran 358.000 euros.

Després de gairebé 10 anys amb el projecte sobre la taula, les obres per convertir l’ermita-casa de Sant Antoni de Sant Joan de les Abadesses en un hotel ja han començat. Tot i que l’any 2005 es va anunciar que la iniciativa aniria a càrrec d’un grup inversor, finalment ha estat l’Ajuntament i la Fundació MAP de Ripoll qui ho ha tirat endavant. Concretament s’hi faran una quinzena d’habitacions i un restaurant amb cabuda per a gairebé 200 comensals. Tancat des de l’any 1997, la primera fase de les obres servirà per aturar el procés de degradació de l’edifici, amb una inversió de 358.000 euros.

Els treballs que s’estan fent ara consistiran en la remodelació de la coberta, la consolidació de les façanes, l’enderroc d’estructures annexes a l’edifici i la col·locació dels tancaments exteriors. Aquesta intervenció té un cost previst de 357.940 euros, dels quals 75.000 els aportarà la Diputació de Girona a través del Pla d’Obres, i 129.909 el Departament d’Agricultura de la Generalitat mitjançant el fons Leader. La resta es finançarà amb fons municipals. Un cop acabada aquesta primera actuació els treballs se centraran en l’ampliació de l’actual masia, l’arribada dels serveis, les obres interiors de paleta i posar les instal·lacions, la maquinària i el mobiliari necessaris perquè aquest edifici pugui acollir un hotel de 14 habitacions i un restaurant amb capacitat per a gairebé 200 comensals.

D’aquesta manera es posa punt i final a un projecte que vol dinamitzar l’economia del poble i potenciar el turisme a la zona, i que ha durat gairebé una dècada. L’any 2005, l’alcalde d’aleshores, Carles Bassaganya (ERC), va anunciar que el grup CETT i la Fundació Gaspar Espuña farien un hotel de tres estrelles i 20 habitacions en aquest paratge, amb una inversió d’1,2 milions d’euros. Aleshores es va dir que les obres començarien el 2006 i que amb tota probabilitat ja es podria inaugurar el 2007. Finalment, però, el projecte no va tirar endavant.
L’espai més emblemàtic pels santjoanins

L’ermita de Sant Antoni de Sant Joan de les Abadesses data del 1630. A finals del segle XVII un pacte entre el bisbat de Vic, el monestir de Sant Joan i la universitat de la vila va permetre la creació d’uns administradors per a l’ermita i hostatgeria, que eren nomenats anualment des del consistori.

El conjunt dels edificis actuals parteixen de les reedificacions que es van fer a mitjans del segle XVIII, però que es van ampliar i modificar al llarg dels segles XIX i XX. La masia de Sant Antoni va funcionar com a casa de pagès fins a mitjans del segle passat. Després es va convertir en un restaurant i fonda. Va ser un restaurant molt popular, on sobretot els caps de setmana s’omplia de gent. També es van fer molt populars els dinars a l’aire lliure aprofitant les graelles que hi van instal·lar els Pabordes de Sant Antoni, una associació de voluntaris que vetlla per la preservació d’aquest espai. El 13 de juny, Sant Antoni es converteix en l’epicentre de Sant Joan, ja que és el dia que s’hi celebra l’aplec.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia