Vallès Oriental

Aiguafreda instal·la la caldera de biomassa que escalfarà equipaments

En un futur, una segona caldera permetrà subministrar energia a cases particulars

L’Ajuntament d’Aiguafreda està executant la instal·lació d’una caldera de biomassa que a partir del mes que ve permetrà escalfar diversos equipaments municipals com l’Ajuntament, l’escola La Muntanya, la casa de cultura d’El Bellit o el pavelló municipal.

Funcionarà amb estella generada dels boscos de l’entorn. “Aquest hivern ja ens escalfarem amb biomassa dels nostres boscos”, explica l’alcalde, Joan Vila. Amb tot, els equipaments mantenen les calderes antigues de gasoil o altres combustibles que garantiran l’escalfor en els períodes d’aturades tècniques o si hi ha qualsevol problema.

De moment, s’està fent l’obra civil i està previst que en els propers dies arribi i s’instal·li la caldera, amb una potència de 500 kW. Caldran encara una desena de dies per fer les connexions i un parell de setmanes més per fer les proves de funcionament. La inversió total ronda els 350.000 euros i compta amb el suport de la Generalitat i la Diputació.

Els tubs que faran arribar l’escalfor generada per la caldera de biomassa als equipaments municipals es van estendre durant l’estiu perquè aquest tipus de canalitzacions es preferible de col·locar-les a l’estiu, quan les temperatures són més altes. Es tracta de tubs que tenen un aïllament especial per transportar l’aigua calenta pel subsòl dels carrers. Aquesta obra també es va aprofitar per estendre una xarxa de fibra òptica que permetrà controlar en temps real el funcionament de la caldera i la xarxa.
L’alcalde Vila destaca la bondat del projecte, que ajudarà en “la prevenció d’incendis forestals”, “donarà feina perquè necessitarem gent per netejar els boscos” i generarà “un estalvi energètic”, una reducció de costos i de les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

Per tirar endavant el pla, s’ha constituït una Associació de Propietaris Forestals formada per persones d’Aiguafreda i Tagamanent, al Vallès Oriental, i del Brull i Seva, a Osona. Vila n’és el president perquè l’Ajuntament és un dels socis, ja que té propietats forestals. De les parcel·les dels 22 propietaris que ja en formen part, en poden sortir cada any 4.000 tones d’estella. La caldera que ara s’ha instal·lat en cremarà unes 1.500. La resta es farà servir per a les calderes de Seva i del Brull i, si hi ha excedent, es podrà vendre a tercers. A banda de la caldera, s’ha fet a Seva una planta d’assecatge i trituració de la fusta per convertir-la en estella.

AMB POSSIBILITATS DE CRÉIXER

Les canalitzacions i l’espai on s’instal·la la caldera de biomassa, al costat del pavelló i del magatzem de la brigada, té capacitat per afegir-hi una segona caldera. Aquesta permetria estendre la xarxa cap a altres equipaments municipals com el casal d’avis o el camp de futbol i, fins i tot, subministrar calor a particulars.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona