Societat

La ventada a Terrassa

El cementiri estarà tancat cinc dies més per retirar els arbres que van caure

Ressuscitar el cementiri

Neteja ·

L'Ajuntament va fer efectiva ahir la contractació per cinc dies d'una empresa especialitzada per retirar el centenar d'arbres que van caure al recinte i que han obligat a tancar-lo per seguretat des del dia 9

No s'han pogut quantificar encara tots els danys i es negocia amb l'asseguradora amb la voluntat que els propietaris no hagin de pagar ni un euro

Més de centarbres
de grans dimensions van caure sobre nínxols, panteons i tombes

La Laura ja fa uns quants dies que custodia més que mai l'entrada al cementiri municipal de Terrassa perquè ningú no prengui mal. Des de l'espectacular episodi de ventades del dimarts 9 de desembre està fent la feixuga feina d'evitar l'entrada de qualsevol persona no autoritzada al recinte d'11 hectàrees i on hi ha més de 30.000 sepultures des que es va inaugurar als afores del municipi l'any 1932. És a la porta i, mentre parlem del tràgic dia de vent, em deixa un moment per informar primer una parella i després un home gran que no podran accedir al cementiri. Els dóna un full explicatiu i els recomana que, abans de tornar, truquin al telèfon per saber si ja està obert.

Al costat de la tanca d'entrada, al final del pàrquing de 350 places, encara hi ha la base d'un gran arbre amb les arrels arrencades, la primera conseqüència visible de les ratxes superiors als 100 quilòmetres per hora que van assotar el municipi. “Recordo que hi havia un home amb el cotxe al costat i el vaig alertar perquè marxés. Just després l'arbre va caure”, explica, fent-se creus que no s'haguessin produït més desgràcies personals. Les ratxes de vent van fer caure, pel cap baix, uns 110 arbres del cementiri (55 pins, 23 alzines, 26 xiprers i 6 cedres), una xifra que augmentarà, ja que en els pròxims dies també s'hauran de retirar tots els que han quedat tocats, segons explica el tinent d'alcalde d'Hisenda i Serveis Generals, Alfredo Vega.

Al nord del recinte encara hi havia alguns pins que havien trencat la tanca perimetral de ciment i reposaven sobre la teulada d'alguns dels vuit blocs de nínxols afectats. Domènec Casas, un dels treballadors del cementiri, explicava que juntament amb un company havien passat un mal tràngol aquell matí intentant protegir-se: “No sabies cap on podien caure.”

La destrossa ha afectat una trentena de panteons i sis cineraris piramidals, a més de tombes i columbaris piramidals, i el vent també va trencar vidres de nínxols. Es van salvar les escultures històriques repartides pel complex, que està inclòs en la ruta europea de cementiris. Ahir començaven els treballs de retirada amb personal especialitzat i maquinària adequada que s'ha contractat per fer les feines de tala i transport de fusta, per un període de cinc dies. Els treballs es van adjudicar a Excavaciones A. Mumbrú SL per 21.600 euros. Vega justificava que s'hagués esperat una setmana perquè “totes les empreses d'aquest mercat estan treballant i accedir al recinte no era una urgència” com sí que ho era netejar altres zones de la ciutat. El regidor demanava paciència i comprensió a la ciutadania, i recordava que cap servei de la Societat Municipal de Serveis Funeraris –tanatori, crematori, sales de vetlla, oficines, etc.– s'havia aturat. Un cop fet els treballs de retirada i reparació, es tornarà a fer una valoració dels danys. En paral·lel també negocien amb la companyia asseguradora, amb la qual tenen contractada una assegurança de responsabilitat civil, perquè es faci càrrec dels danys, amb la voluntat inicial que cap particular hagi de pagar. Passat aquests cinc dies, es valorarà si s'obre el recinte una altra vegada.

A Terrassa des del 9 de desembre fins ahir a les dues de la tarda es van rebre 2.585 trucades al telèfon d'informació 010 i 2.937 a la centraleta relacionades amb el vent. Per tipologies, un 47,67% eren problemes derivats de l'arbrat; un 17,44%, incidències d'elements provinents de façanes –marquesines, tendals, rètols, teulats...–; un 15,70%, per problemes de cables elèctrics i falta d'enllumenat; un 11,05%, per contenidors i neteja viària; un 6,10%, per semàfors i senyals viaris, i un 2,03%, per vidres trencats als carrers.

Danys per valorar
Durant els pròxims cinc dies el cementiri continuarà tancat per fer-hi treballs de retirada dels arbres que van caure i d'elements perillosos. Després es tornarà a fer una valoració més acurada dels danys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA