Societat

Poques adopcions i molts abandonaments

La protectora de Tàrrega, que recull els gossos de l'Urgell, congela la recepció de nous animals per saturació i per la davallada del nombre d'adopcions

Demanen més suport i voluntat política en el control dels xips

Assenyalen els abandonaments com la causa del problema

La meitat dels gossosacollits a la protectora
de Tàrrega són de
races caçadores

Cent trenta goles reben, bordant amb alegria, els visitants a la Protectora d'Animals de Tàrrega. Esperen ser adoptats. Alguns des de fa anys. El nombre d'adopcions, però, ha caigut en els darrers temps. Aquest mes sols se n'han fet cinc, mentre que l'entrada d'animals s'ha incrementat.

Els que fan cap a aquesta gossera, a través dels ajuntaments i els agents rurals, són els gossos abandonats de l'Urgell. Mireia Segarra, voluntària de l'associació protectora, assegura: “Diuen que és la crisi, però fa ja alguns anys que dura... L'ideal seria tenir 80 animals. Ara és insostenible.” De moment, han descartat la possibilitat d'acollir-ne més. “Busquem gent que pugui tenir-los unes setmanes, fins que tinguem plaça. No volem deixar cap gos al carrer, però hem de pensar en el benestar dels que ja hi viuen.” Els animals estan en tancats la major part del dia. Se'ls agrupa per afinitats de caràcter i mida, però la superpoblació hi causa malestar i baralles. I empitjora l'aclimatació dels nouvinguts. “Quan un gos arriba, pateix molt durant unes setmanes. Sempre alerta, no descansa fins a fer-se un lloc entre la resta.”

La cultura de tinença d'animals al món rural és diferent de la del món urbà: “Molts els tenen en granges o els deixen sortir a tombar. Les gosses es queden prenyades. Enguany ens hem trobat amb 25 cadells!” A la protectora, se'ls esterilitza i se'ls cura. Segarra no dubta que darrere del problema creat per les colles de gossos salvatges, hi ha els abandonaments. “Acaben voltant pels pobles en un estat lamentable.” Ernest Belchi, gerent del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia d'Alcanó, propietat del Consell Comarcal del Segrià, considera que els atacs són fruit “d'una situació crònica d'abandonaments”. Aquests dies, Alcanó acull 80 animals, el 70% de capacitat del centre. “El perfil de gos que tenim no és el que han abandonat a la carretera. Són gossos de gent que els té al tros o al poble, els perd i sovint ni els busca. Alguns ens arriben amb la corretja trencada”, assenyala Belchi. A les zones rurals, la concepció utilitarista del gos està molt més estesa que a les ciutats. La meitat dels animals de la protectora de Tàrrega són de races caçadores. “Quan no els serveixen, els abandonen.” Com un llebrer blanc arribat fa pocs dies: pell i os per la desnutrició. La majoria arriben sense el xip identificatiu, obligatori per llei. “Posen multes si es caga al carrer, però no s'ataca el problema de fons. Com controlar els caçadors per veure si porten xip? Ningú vol posar-hi mà”, afirma Segarra. Belchi opina que “si es posessin forts amb els xips, s'hauria acabat el problema”. Ara bé, el xip identificatiu tampoc és la panacea. “El registre català està gestionat per una empresa privada i no pot encreuar les dades amb altres administracions. Sovint estan desfasades i no localitzen els amos”, explica Segarra.

Una quota de 20 euros anuals dels socis de la protectora targarina és el principal suport econòmic de la gossera. Sols cinc voluntaris i un treballador, pagat per Càritas a mitja jornada, sostenen el dia a dia. “Les administracions posen normatives molt estrictes. Però després ajuden poc. Cal un canvi cultural i voluntat política.”

El Teo, un gos bretó dolç i bonic, és malalt crònic. Difícil d'adoptar aquí. Per donar sortida als animals, Alcanó i Tàrrega inicien el camí de les adopcions internacionals. “A centre Europa ens consideren uns salvatges. Allà la tinença està no sols regulada, sinó també controlada. I és més fàcil que adoptin gossos amb malformacions, malalts o vells”, assegura Segarra. Com el Teo, la Marga, el Napoli...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PALAMÓS

El juge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la ‘superilla’ de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA