la contra

Nou actiu turístic a l'Ametlla de Mar

L'oferta del municipi costaner es diversifica i al turisme de sol i platja s'hi afegeixen visites guiades a les fortificacions de la Guerra Civil, un espai que s'ha recuperat

Després de dos anys de treballs, l'Ametlla de Mar ja ha recuperat el búnquer construït durant la Guerra Civil, a la zona de Port Olivet, un espai que s'ha recuperat amb l'objectiu de diversificar l'oferta turística d'aquest municipi costaner. Segurament la majoria de turistes que elegeixen l'Ametlla de Mar com a destinació per visitar ho fan atrets per les seues platges, petites cales d'arena fina; però els responsables del Patronat Municipal de Turisme són ben conscients que com més gran sigui la seua oferta, més visitants atrauran. I en aquest sentit, l'Ajuntament i el Consorci del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre han invertit 180.000 euros en la rehabilitació i condicionament de l'exterior de les fortificacions i en la museïtzació de l'espai interior. De fet, des d'aquest mes de setembre es pot visitar l'interior del búnquer, un espai que s'ha ambientat en l'època de la Guerra Civil i on el cap de setmana s'organitzen visites guiades (també els dijous i els divendres amb reserva prèvia a l'oficina municipal de turisme de l'Ametlla de Mar). El regidor de Turisme de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, Antoni Montagut, ha destacat: «Aquest projecte ha permès la recuperació d'una part de la memòria històrica, conèixer la relació humana entre la població i els soldats que van passar per les fortificacions a la vegada que ens serveix per disposar d'un altre actiu turístic.»

Concretament les obres han servit per dur a terme la neteja exterior i interior de les instal·lacions, la senyalització exterior de la ruta turística i el seu tancament per evitar actes vandàlics. Pel que fa a l'interior del búnquer s'ha ambientat a l'època de la Guerra Civil. Com molts altres municipis, la costa de l'Ametlla de Mar va ser fortificada entre el 1937 i el 1938, quan se sospitava d'un possible desembarcament del bàndol feixista arribat des de Mallorca. I per recordar aquesta època a l'interior del búnquer es pot veure un curtmetratge de set minuts de durada, una filmació que vol retre homenatge a les persones que hi havia destinades en aquest espai. La pel·lícula és en blanc i negre i es compon únicament d'imatges, així a més de les fortificacions es poden veure Roques Daurades, la platja Xelín, el carrer Doctor Ferran i diferents establiments de la localitat que s'han habilitat per recrear l'època. Un exemple de la interrelació que va produir-se entre els soldats destinats al búnquer de l'Ametlla de Mar i els veïns de la localitat va ser el matrimoni format entre el soldat republicà Pere Ollé i la calera Antònia Solé, que ha cedit una part dels seus records i de la seua memòria per a la museïtzació de les fortificacions. Al búnquer també es pot trobar informació relativa als vaixells enfonsats durant la I Guerra Mundial davant la costa de l'Ametlla de Mar, que tot i que pertanyen a una època anterior se'ls ha volgut incloure en aquest espai perquè es converteixen en un actiu turístic important.

La rehabilitació de les fortificacions de l'Ametlla de Mar no és l'únic actiu turístic que s'ha recuperat a través del pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre, un pla que ha permès muntar visites guiades al camp d'aviació de la Sénia, al castell de Móra d'Ebre i a la torre de l'ermita de l'Aldea, entre d'altres. «Hem posat en valor turístic els nostres actius», ha dit el director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Felip Monclús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona