Gastronomia
La recuperació de l'oli de la corbella
Una iniciativa empresarial recupera una varietat d'olivera autòctona de la vall del Cardener
Han començat l'experiència amb 4.000 exemplars però la intenció és arribar als 20.000 arbres el 2016
La corbella, una varietat d'olivera autòctona del Bages, estava fins fa dos anys en estat d'abandó i en risc d'extinció. Ara, un grup de pagesos de la vall del Cardener –entre Manresa i coll de Nargó– s'han unit i han recuperat més de 2.000 oliveres abandonades i n'han plantat 2.000 més de noves. La previsió, segons la impulsora del projecte Migjorn, Maria Àngels Rial, és que el 2016 es treballi amb unes 20.000 oliveres que serviran per produir un oli de qualitat. De moment, aquest any s'han elaborat unes mil ampolles que es poden trobar en botigues de Cardona, Manresa i Barcelona, i en la taula d'alguns restaurants, però en un futur també es vol fer un lloc en el mercat internacional.
Afruitat, equilibrat i de gust potent. Així és com els impulsors del projecte Migjorn defineixen l'oli que han elaborat amb olives de la varietat corbella. Es tracta d'un tipus d'olivera que se sol trobar en caps de marge dels camps i que, amb el pas del temps, s'havia deixat abandonar fins a córrer el risc de desaparèixer. La impulsora de Migjorn, l'empresària bagenca Maria Àngels Rial, ha explicat a l'ACN que el que va néixer fruit d'una curiositat s'ha convertit en un gran projecte. Rial ha aconseguit unir un grup de propietaris de finques amb oliveres corbella i els ha encoratjat a recuperar els arbres i elaborar un oli de qualitat. Actualment, el projecte ja disposa de 25 finques i s'han recuperat unes 2.000 oliveres abandonades, a les quals s'han de sumar les 2.000 més que s'han plantat de nou aquest any, però que no seran productives fins d'aquí a tres anys.
Josep Sergi Casals, el responsable de conreus de Migjorn i un dels propietaris que s'ha unit al projecte, defensa que la seva finca ha viscut un canvi de paisatge molt important gràcies a aquesta iniciativa, ja que el que fins llavors eren marges plens d'esbarzers s'han convertit en camps d'oliveres que “són com un jardí”. A la seva finca, Les Rovires, a Cardona, té plantades unes 200 oliveres que, excepte les més properes a la masia, estaven totalment abandonades. Per Casals, aquest projecte és una manera de fer més productiva la seva finca, però també de mantenir-la neta i, per tant, més segura contra un possible incendi.
Mala anyada
Les condicions climatològiques i les pedregades d'aquest any han fet que la segona anyada de Migjorn hagi estat poc productiva. En total, es preveu que es puguin elaborar unes 1.000 ampolles d'oli de corbella. L'oli es comercialitzarà en botigues de productes qualitat de Cardona, Manresa i Barcelona, però l'objectiu, segons Rial, és obrir mercat a l'estranger. De moment, s'estan fent tots els passos per aconseguir el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.