El cap de la Guàrdia Urbana nega l'existència de cap informe que apunti a la hipòtesi del llançament d'un test en el cas cas 4-F
Evelio Vázquez descarta que els acusats per l'agressió a un agent fossin maltractats i atribueix les lesions a la resistència a la detenció
Carles Martí diu que va ser ell qui va explicar a l'alcalde Clos que un test havia ferit l'agent
El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez, ha insistit aquest dijous que aquest cos policial mai no va fer cap informe en què s'apuntés al llançament d'un test com el causant de les ferides a l'agent Juan José Salas, que va quedar greument lesionat durant els fets del 4 de febrer del 2006, tal com defensen els condemnats per aquest cas i es narra en el documental Ciutat morta.
En una entrevista a TV3, Vázquez ha admès que hi va haver llançament d'objectes, com testos o ampolles, des de l'edifici del carrer Sant Pere Més Baix on es feia la festa. Però ha assegurat que quan van començar l'agent ferit ja era terra, perquè ja li havien llançat una pedra des del carrer.
En aquest sentit, Evelio Vázquez ha dit que la sentència és “aclaridora” i que els metges forenses van provar que l'objecte contundent que va impactar contra l'agent no s'havia pogut llençar des de l'edifici sinó des del carrer.
Així mateix, ha desmentit que hi hagués un informe que apuntés al llançament d'un test que va ferir l'agent Juan José Salas i ha dit que desconeix qui li va traslladar a l'aleshores regidor de Ciutat Vella, Carles Martí, aquesta teoria.
Vázquez ha detallat que, com es fa habitualment, es van cursar diligències que es van traslladar al jutjat i que “no es va fer cap informe perquè no cal”.
També ha negat que els detinguts fossin maltractats pels agents i ha atribuït les lesions a la resistència durant les detencions. “Hem de parlar de gran resistència cap a quatre agents que es van veure rodejats per unes 30 persones”, ha comentat el cap de la Guàrdia Urbana.
En aquest sentit, ha revelat que un dels agents de suport que es va desplaçar va haver de llançar un tret a l'aire per por a ser agredit.
“És la primera vegada que ha passat a la Guàrdia Urbana”, ha afegit. Segons Vázquez, va haver-hi situacions de “tanta violència” que els metges van haver de treballar sota els escuts de la policia. “Va ser una situació molt violenta i la pel·lícula ha passat de llarg de tot això”, ha resumit.
En la mateixa línia que el gerent de la Guàrdia Urbana, Joan Delort, Vázquez ha negat que hi hagi corporativisme al cos per encobrir-se en casos com aquest. “Les penes de tortura són tan greus que cap policia es pot arriscar a res. Les detencions que farà són les que toquin, la policia no té res a guanyar i molt a perdre”, ha assenyalat.
El cap de la Guàrdia Urbana també s'ha referit a l'exsergent de la Guàrdia Urbana José Martínez Díaz, que aquest dimecres va denunciar en un vídeo al Youtube un possible cas de tortures a tres joves de Gràcia detinguts aleatòriament i apallissats a la comissaria de l'Estació del Nord. Evelio Vázquez ha dit que Martínez Díez “ha traspassat la línia vermella” i ha comentat que els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona estudiant una querella contra ell per querelles i injúries.
“Hi ha coses que no es poden permetre, com deixar l'ombra de dubte sobre tot el cos de la Guàrdia Urbana”, ha dit.
Segons ell, aquest testimoni “parla d'una altra època” i assegura que és “impossible” que els fets que denuncia siguin certs.
Martí revela que va ser ell qui va explicar a clos la teoria del test
L'exregidor de Ciutat Vella Carles Martí ha revelat que va ser ell mateix qui el 4 de febrer del 2006 va explicar a l'aleshores alcalde de Barcelona, Joan Clos, que el causant de les ferides a un agent de la Guàrdia Urbana va ser un test llançat des de l'edifici del carrer Sant Pere més Baix.
L'ara senador socialista explica en declaracions publicades aquest dijous pel diari el El Periodico que aquell dia l'alcalde Joan Clos inaugurava una exposició sobre els papers de Salamanca i alguns periodistes li van preguntar sobre els aldarulls al carrer Sant Pere Més Baix, en què havia resultat ferit un policia.
L'alcalde va demanar informació a Martí sobre el cas, i aquest la va sol·licitar a un tècnic municipal que els acompanyava. Segons l'exregidor, va ser aquest tècnic qui li va donar la versió del test, que va traslladar a l'alcalde i aquest a la premsa.
Martí treu “rellevància i transcendència” al fet que Clos es referís al test en les seves primeres declaracions perquè “en tots els successos hi ha unes primeres hores de confusió fins que els fets s'aclareixen”.