Vallès Oriental

Aiguafreda ja escalfa amb biomassa l’ajuntament, l’escola i el pavelló

La caldera reduirà la despesa energètica en un 40% i consumirà fusta dels boscos de l’entorn

Aiguafreda ha posat en marxa la caldera de biomassa que ja escalfa i proveeix d’aigua calenta l’edifici de l’Ajuntament, la sala polivalent de Can Plantada, els tres edificis de l’escola La Muntanya i els vestuaris del pavelló.

Amb aquesta instal·lació, que s’ha construït al costat del pavelló i de la nau de la brigada municipal, el consistori reduirà en un 40% la despesa energètica en gas i gasoil que feia fins ara. També redueix les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera. “Té unes emissions comparables a les d’una xemeneia d’una casa particular”, destaca l’alcalde, Joan Vila.

El projecte preveu que l’estella que es cremi surti dels boscos d’Aiguafreda i dels municipis de Tagamanent i de Seva i d’el Brull, a Osona. S’ha creat una associació amb propietaris forestals dels quatre pobles que s’encarregarà d’obtenir la llenya. També es construirà una planta per assecar i estellar la fusta a Seva. “Servirà per a la prevenció d’incendis forestals i donarà feina a la gent en la neteja de boscos”, afegeix l’alcalde Vila.

La caldera, que té una potència de 500 kW, es va posar en marxa dimarts passat i l’endemà ja es van poder desconnectar els sistemes convencionals de calefacció Aquests, però, no es retiraran perquè es faran servir si mai la caldera de biomassa està avariada o en manteniment o calgués un reforç. “Ha funcionat tot perfecte des d’un primer moment”, destaca.

La inversió ronda els 350.000 euros i compta amb el suport de la Diputació. També ha inclòs la creació d’una xarxa per fer arribar l’aigua calenta a tots els equipaments i que està preparada per estendre’s al Casal d’Avis i, fins i tot, a habitatges particulars amb la instal·lació d’una segona caldera. També s’ha estès una xarxa de fibra òptica que permet fer un control telemàtic del seu funcionament i de la temperatura que hi ha a tots els equipaments i que es pot modificar a distància.

Ara, l’Ajuntament incorporarà una sèrie de plafons explicatius sobre com s’obté la biomassa i tot el procés que se segueix per transformar-la en estella i, després, en escalfor. L’espai de la caldera, que es pot veure des de l’exterior per un finestral de vidre, està preparat per rebre visites d’escolars i altres col·lectius. També es programarà una jornada de portes obertes per als veïns del poble.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA