Vallès Oriental

Un informe desfavorable de Cultura alerta que hi ha un jaciment romà on Samalús projecta un berenador

L’informe de Cultura de la Generalitat no va ser suficient per frenar el projecte de l’Artigassa

Nou contratemps per al projecte d’un berenador amb barbacoes, zona de joc i aparcament al pla de l’Artigassa, en terme de Samalús però a tocar del bosc de Malhivern de la Garriga.

De moment, i tot i que el projecte té el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, l’Ajuntament de la Garriga ja s’hi ha manifestat en contra, així com veïns de la zona i altres persones que expressen amb signatures el seu rebuig a la instal·lació d’aquesta zona recreativa.

Però a banda d’aquesta pressió veïnal i municipal, ara s’ha sabut que el projecte del berenador que la Generalitat ha aprovat va tenir un informe desfavorable d’un dels seus propis departaments. Concretament, el de Cultura. En data de 16 de juny de 2014, l’arqueòloga territorial Gemma Hernández va informar negativament el projecte perquè “la consulta de l’Inventari Arqueològic i Paleontològic ha permès observar l’existència d’un jaciment en l’àrea afectada, que figura a la publicació del Pla d’Ordenació Urbanística de Cànoves i Samalús de 22 de juliol de 2010, en tota l’àrea d’afectació del projecte”.

Segons ha pogut confirmar aquesta redacció, es tractaria de restes d’una vil·la romana de la qual encara queden visibles algunes restes. Per això, l’arqueòloga de la Generalitat responsable de la zona diu que “s’haurà de realitzar una intervenció arqueològica en totes aquelles zones afectades per remoció de terres, segons el reglament de Protecció del patrimoni Arqueològic”.

Malgrat aquest informe desfavorable, la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat va decidir finalment abans d’estiu donar els permisos perquè es pugui desenvolupar el projecte. En qualsevol cas, de moment no han rebut encara cap sol·licitud d’obres per part dels promotors però, en el cas que la cursin, “l’Ajuntament de Cànoves i Samalús els donaria el permís perquè aquest berenador està aprovat per Urbanisme de la Generalitat”, diu Xavier Castillejo, arquitecte municipal de Cànoves i Samalús. Respecte a l’informe de Cultura que indica que en aquell punt hi ha restes romanes, l’arquitecte assenyala que “el jaciment està en l’àmbit d’actuació del projecte, però es troba justament en el camp que es dedicarà a zona de jocs. Per tant, en aquest solar no s’hi ha de fer ni cap obra ni cap moviment de terres”.

El projecte del berenador projectat entre Samalús i la Garriga preveu 24 barbacoes agrupades en quatre punts, taules repartides per diferents per la zona, un aparcament per a 100 vehicles ampliable més endavant, i un gran camp de jocs. És en aquest darrer solar on hi hauria les restes romanes.

Des de la Garriga denuncien que l’entrada a la zona s’ha de fer pels camins del bosc de Malhivern –molt estrets i malmesos en alguns punts– i a través d’un pas a nivell sense barreres, cosa que qualifiquen de molt perillosa. Alerten, a més, que el berenador projectat a l’Artigassa és un atemptat al paisatge natural d’un paratge per on diàriament molta gent de la Garriga surt a caminar.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA
societat

Els joves de La Causa justifiquen l’ocupació i estenen la mà als Castellers

sant cugat del vallès
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA