Societat

Primera enfarinada al nord i alerta de neu, avui, a Barcelona i Tarragona

Protecció Civil eleva en fase d'Alerta el Neucat per les possibles nevades fins avui al migdia

Ahir ja es va deixar veure en llocs poc habituals del nord

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya elevava ahir al vespre en fase d'Alerta el pla especial d'emergències per nevades, el NEUCAT, per les previsions meteorològiques que apuntaven possibles nevades durant la matinada i primers hores del matí al litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i les Terres de l'Ebre. La neu, que durant el matí d'avui es podria concentrar sobretot a les zones altes de l'interior de les comarques de Tarragona, ja es va deixar veure ahir a zones poc habituals de les comarques gironines i part de la Catalunya Central. A les comarques del nord, un dels punts on més va quallar la neu va ser a Sant Hilari Sacalm. A l'institut de la població es van acabar les classes a les 2 del migdia i van tancar per prevenció, ja que havia començat a nevar amb força. L'alcalde, Albert Santaugini, va explicar que s'havien acumulat gruixos d'entre 8 i 10 cm, però bàsicament en voreres i marges, i que les vies no havien quedat massa afectades.

Més intensament va nevar, com és habitual, a la Cerdanya i al Ripollès. A la zona de Molló, a més, van tenir una de les nits més fredes de l'any sense electricitat. Una avaria en un cable subterrani que va ser complicada de localitzar va deixar la població sense llum durant 15 hores durant la nit de dilluns a dimarts. El subministrament es va restablir provisionalment a primera hora del matí amb grups electrògens i, de manera definitiva, a la tarda.

Les nevades del matí i al migdia van deixar enfarinades lleugeres en poblacions de l'Alt Empordà com ara la Jonquera (a la foto de baix, a l'esquerra, la zona del Pertús, on nevava ahir al migdia).

A la tarda, ja només va caure un xic de neu al Baix Empordà. El més destacable va ser l'enfarinada lleu que hi va haver a les zones més altes de les Gavarres, com ara al Puig d'Arques, on la temperatura era d'un grau sota zero a mitja tarda.

Més al centre del país, la neu va arribar a les cotes baixes de la plana de Vic i va deixar enfarinades poblacions com Taradell i Tona. També, amb una mica més d'intensitat, a les cotes més altes com les del Moianès, el Lluçanès i les Guilleries. Com a prevenció, algunes escoles com les de Sant Bartomeu del Grau, Muntanyola i Viladrau van avançar el transport escolar. La neu també es va deixar veure al Vallès Oriental i en poblacions com Castellterçol a l'institut-escola es van suspendre les classes. A Fogars es va tallar la BV-5119 per neu a la calçada.

Precaució en els desplaçaments

Més enllà de les limitacions que va fer ahir el Servei Català de Trànsit en la circulació en algunes vies a causa de la neu que es va acumular al llarg del dia, la previsió que aquest matí la nevada es pogués concentrar a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona va fer que des de Protecció Civil es fessin recomanacions per evitar qualsevol tipus de sinistre. Com a norma bàsica, cal extremar les precaucions i estar preparat per si fan falta cadenes, sobretot a les zones més altes de l'interior de les comarques de Tarragona. Però més enllà d'això, es recomanava també la previsió d'un marge de temps superior per fer els desplaçaments per si cal netejar les vies o estan tallades; evitar els avançaments mentre es circula per carreteres nevades i seguir les roderes o empremtes que han deixat els altres vehicles per evitar lliscaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona