Societat

Un núvol irritant obliga a confinar 66.000 persones

Una explosió en una indústria química d'Igualada causa tres ferits lleus i provoca la fuita d'àcids corrosius

El confinament es va haver de mantenir gairebé tot el matí en sis poblacions de l'Anoia

Tres ferits, lleus però que van haver de ser hospitalitzats, i unes 66.000 persones de sis poblacions de l'Anoia confinades durant gairebé tot el matí d'ahir. Aquestes van ser les principals conseqüències de l'explosió que va tenir lloc ahir cap a tres quarts de deu del matí a la indústria química Suministros Industriales Martí (Simar) del polígon de Les Comes, a Igualada.

La reacció química es va originar quan, segons recollia l'agència Efe, es descarregava àcid nítric d'un camió en un dipòsit de l'empresa i es va barrejar amb altres líquids, causant una reacció química semblant a una explosió i el consegüent núvol tòxic. A última hora, els bombers de la Generalitat continuaven transvasant el líquid, corrosiu, que s'havia vessat. Els primers càlculs feien referència a la fuita d'entre 12 i 18.000 litres d'àcid nítric i fòrmic, segons recollia l'agència ACN. A causa d'aquest succés, i segons explicava l'agència Efe, van resultar ferides lleument tres persones, treballadors de Simar i de l'empresa de transports, que van haver de ser traslladats a l'hospital d'Igualada. Cinc persones més, entre elles tres bombers, van haver de ser ateses al lloc del succés, per irritació als ulls.

En un primer moment i vista l'espectacularitat d'un núvol de color taronja que semblava tòxic, però que el govern va assegurar que només era “irritant”, Protecció Civil va ordenar, en compliment del Plaseqcat, que havia activat en fase d'alerta, el confinament a les seves cases i als seus llocs de treball dels veïns d'Igualada i Òdena, i després va estendre aquesta alerta als veïns de Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Jorba i Sant Martí de Tous, totes poblacions de la comarca de l'Anoia.

D'aquesta manera, prop de 66.000 persones d'aquestes poblacions van haver de passar el matí confinades, moltes d'elles nens i joves que es trobaven als centres escolars, on van estar tancats fins que es va donar permís perquè fossin recollits pels seus pares. A tall d'exemple, i com recollia l'ACN, els mestres i els 435 alumnes de l'escola Ramon Castelltort van haver de dinar a l'escola, quan habitualment només ho fan una norantena. Inicialment, l'Ajuntament d'Igualada havia de proporcionar entrepans a tots els centres de la ciutat amb alumnes confinats, però a les dues del migdia encara no havien arribat i la cuina pròpia del centre es va fer càrrec dels àpats. La directora de l'escola, Ester Garriga, va explicar que els més petits no s'havien “adonat gaire de la situació”, mentre que alguns alumnes grans “estaven angoixats”.

Talls de trens i trànsit

Com a conseqüència de l'explosió i el gran núvol, també es va haver de tallar la circulació de trens entre la Pobla de Claramunt i Igualada de la línia Llobregat-Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat, i els bombers també van restringir l'accés al polígon Les Comes. A més, es van tancar al trànsit rodat, durant tot el matí, les sortides 555 i 554 de l'autovia A-2 a Igualada en els dos sentits de la marxa. A la tarda, després que el núvol es desfés lentament i el confinament s'aixequés, només es mantenia tancat l'accés a la zona més propera a l'empresa. Mentre que el director del laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, va explicar a Efe que l'òxid nítric és un compost tòxic, motiu pel qual va demanar que es prenguin mostres de l'aire de la zona d'Igualada i s'analitzi per comprovar que no s'han generat altres compostos perjudicials per a la salut, el conseller d'Interior, Ramon Espadeler, explicava que encara es desconeixen les causes de la incidència i fonts dels bombers especulaven amb un error humà en el buidatge del líquid.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va anunciar a l'ACN que l'Ajuntament iniciarà una investigació per esbrinar les causes que han provocat l'explosió i “evitar que es repeteixi”. “La nostra obligació és vetllar perquè quan hi hagi una emergència no passi res i, després, procurar que no torni a passar més”, va remarcar. Amb tot, va defensar que el protocol d'actuació activat al llarg del dia es va seguir “molt bé”. Castells hi va afegir que es va activar el “punt d'alarma necessària” amb el confinament de la població i va confessar: “En un primer moment he patit bastant.”

LA XIFRA

18.000
litres d'àcid nítric i fòrmic
es podrien haver vessat durant l'incident d'ahir al matí a Igualada.

LA FRASE

El protocol activat s'ha seguit molt bé, però en un primer moment he patit bastant
Marc Castells
Alcalde d'igualada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES