Osona/Ripollès

La nova planta de gestió de residus d’Orís es posa en marxa dilluns

Osona tanca el cercle de tractament de residus amb la nova planta inaugurada a Orís pel conseller de Territori i Sostenibilitat. L’equipament farà reduir a la meitat les deixalles de la fracció resta.

  • VÍDEO: 190122

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va inaugurar les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus d’Osona i el Ripollès, situat al municipi d’Orís, a tocar de l’actual abocador. L’acompanyaven els presidents dels dos consells comarcals i autoritats de les dues comarques que compartiran els usos de l’equipament. El conseller va titllar de pioner a Catalunya aquest model de col·laboració supracomarcal que donarà servei a més de 180.000 ciutadans i va explicar que s’exportarà a altres comarques catalanes.

El Centre de Tractament de Residus farà un últim triatge de la fracció resta de la setantenta de municipis d’Osona i el Ripollès, abans d’anar a l’abocador. Fins ara, els camions de rebuig s’abocaven directament al vas, pràctica que vulnerava una directiva europea que prohibeix dipositar deixalles en un abocador sense haver-les valoritzat abans. El CTR permetrà triar la matèria orgànica i els residus valoritzables, fet que reduirà entre el 40% i el 50% les tones que es dipositen a l’abocador.

L’equipament ha representat una inversió de més de 20 milions d’euros. Del pagament se’n fa càrrec l’Agència Catalana de Residus però el concessionari, Cespa-Ferrovial, n’ha assumit la inversió que recuperarà via pagaments periòdics durant els 15 anys de vigència de l’adjudicació.

El CTR tanca el cercle del model de residus a Osona. Té una capacitat per tractar anualment 43.000 tones de fracció resta i està preparat per processar també 10.000 tones de matèria orgànica, que fins ara s’havia d’enviar al Bages. Aquesta setmana es posaran en marxa les instal·lacions però es preveu que no estiguin en ple rendiment fins al juny.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar