Societat

Endesa renuncia a construir un pantà a les portes del congost de Mont-rebei

El projecte topa amb l'oposició política i social del territori

El govern considera que és incompatible amb la preservació de la zona

Endesa descarta tirar endavant el projecte de construcció d'un nou pantà a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a les portes del congost de Mont-rebei, al pantà de Canelles. Fonts de la companyia han assegurat que mai tiraran endavant un projecte d'aquestes característiques si topen amb l'oposició política, institucional i social del territori com és el cas.

Fa uns dies es va constituir de nou la plataforma que ja es va oposar al projecte fa 10 anys i aquest mateix dimecres el Govern, a través de Territori i Sostenibilitat ha manifestat la seva oposició al projecte al considerar que és incompatible amb la preservació dels valors naturals de l'entorn.

De fet, la renuncia de l'elèctrica a construir la presa arriba poques hores després que el govern hagi manifestat la seva oposició al projecte perquè considera que les actuacions que van ser objecte de l'estudi d'impacte ambiental presentat són incompatibles amb les mesures de conservació de la Xarxa Natura 2000, que preveuen evitar el deteriorament dels habitats naturals i de les espècies, especialment les considerades prioritàries.

L'informe assenyala que la construcció d'una presa en un lloc lliure d'infraestructures com aquest i la inundació amb una làmina d'aigua permanent aigües amunt de la presa de Sant Esteve “suposaria un canvi en les comunitats vegetals i en els hàbitats presents actualment”. El bosc de ribera, que queda inundat en períodes curts, no resistiria llargs períodes d'inundació i acabaria desapareixent. En definitiva, les conseqüències derivades de l'execució del projecte suposarien impactes “greus i irreversibles” sobre la flora, la fauna, la hidrologia i el paisatge i, per tant, sobre tot l'ecosistema propi d'un tram de riu de mitja muntanya, actualment en bon estat de conservació, segons del departament. Aquesta bona conservació afavoreix en bona part el turisme a la zona.

Un quilòmetre aigües avall de la presa projectada, de 33 metres d'alçada, s'hi troba el Congost de Mont-rebei, un espai emblemàtic i singular entre Catalunya i l'Aragó, amb un elevat valor per al sector turístic, tant des del punt de vista paisatgístic com per la seva biodiversitat. Els visitants hi arriben atrets pels valors ambientals, que n'han motivat la protecció.

El departament de Territori i Sostenibilitat està treballant per poder declarar un nou parc natural al Montsec abans de 2017. La Generalitat considera que aquesta àrea presenta valors naturals qualificats, la protecció dels quals es farà amb l'objectiu d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i les seves activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA