territori

El director de teatre reusenc Lluís Pasqual, distingit amb la Creu de Sant Jordi

El Govern ha acordat aquest dimarts distingir 27 personalitats i 15 entitats que han destacat per la seva tasca a Catalunya amb les Creus de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements de la Generalitat. Entre els premiats, hi ha el director teatral de

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Així, el Govern ha decidit premiar el director teatral "pel talent que distingeix a seva aportació a l'escena i a la cultura catalana europea"; a l'actor Joan Pera, de qui es destaca el seu "humor genuí", i les actrius Mercè Sampietro i Emma Vilarasau, ambdues per les seves trajectòries de conjunt en els àmbits del cinema, el teatre i la televisió.

També en l'àmbit cultural s'ha premiat el traductor i professor de traducció literària Peter Bush, que ha traduït 'La Plaça del Diamant' de Mercè Rodoreda, 'El quadren gris' de Josep Pla i 'Incerta glòria', de Joan Sales, per la "projecció" que ha donat a la cultura catalana; l'agent literària Anna Soler-Pont per la "vàlua" des de la creació de l'agència Pontas el 1992 i la promoció que ha fet de la literatura dels països africans; la lingüista i filòloga Maria Teresa Cabré i Castellví per la seva trajectòria i "contribuir a prestigiar la llengua catalana"; i el galerista i editor Joan de Muga Dòria el concertista i catedràtic de piano Ramon Coll i Huguet i el periodista i escriptor Agustí Pons i Mir, tots també per la seva trajectòria.

També ha estat reconegut pel conjunt de la seva obra l'escriptor i activista Llorenç Sánchez i Vilanova; l'arxiver, historiador i poeta Jesús Massip i Fonollosa en reconeixement a la seva dedicació a la cultura "des dels anys més difícils" i l'activista cultural i cívica Vicenta Pallarès i Castelló per la seva "tasca de dinamització duta a terme des de Caldes de Montbui i estesa al conjunt de Catalunya".

Per la seva banda, el Govern ha distingit el ceramista Jordi Aiguadé i Clos pel "prestigi assolit en la pràctica de la ceràmica i per la seva dedicació a la cultura"; el realitzador de publicitat i editor de cinema i vídeo Josep Miquel Aixalà i Martí, pel conjunt de la seva activitat al sector de la comunicació audiovisual i l'arquitecta, urbanista i interiorista Carme Pinòs i Desplat en reconeixement a una activitat professional rellevant associada a Enric Miralles en el projecte olímpic de Barcelona 92.

En l'àmbit econòmic i empresarial, també rebrà la Creu de Sant Jordi Carles Vilarrubí, per la seva "presència significativa en la vida econòmica i social catalana a través de diferents empreses i institucions"; el director de la Cambra de Comerç i Indústria Francesa de Barcelona, Philippe Saman, per la seva "valuosa activitat" que ha dut a terme des del 1980; l'empresari i diplomàtic Manuel Antoni Condeminas Hugues, pel seu "paper en la vida econòmica catalana i singularment per la seva trajectòria diplomàtica" i l'empresari i filantrop Lluís Coromina Isern pel seu compromís amb les comarques gironines, especialment al món de l'art i la cultura.

Er últim, també han estat distingits l'advocat, economista i polític Llibert Cuatrecasas i Membraso per la "seva dedicació continuada al servei de Catalunya; el metge i president del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari de la Generalitat, Miquel Vilardell, en reconeixement del seu treball al sector mèdic en els aspectes assistencial, acadèmic i corporatiu; el metge Carles Vallbona, per la seva trajectòria a Houston, tant a nivell assistencial com acadèmic; i el metge i promotor cultural Eudald Maideu i Puig, per la seva trajectòria en l'àmbit de la medicina, a nivell assistencial i acadèmic.

A títol pòstum, el Govern ha premiat l'emprenedor i fundador d'Obinso, entitat dedicada a la reinserció de drogodependents, Jacint Mora i Obrador, per la seva trajectòria econòmica, social i política; i al forner i president del Gremi de Flequers de Barcelona durant és de 30 anys Francesc Xavier Vilamala per la seva contribució al sector i a la promoció dels valors alimentaris del pa.

Quinze entitats premiades

A banda de les 27 personalitats reconegudes amb la Creu de Sant Jordi, el Govern també ha distingit 15 entitats, entre les que destaquen l'Hospital del Mar, que enguany commemora el seu centenari; el Teatre Romea, pel paper rellevant d'aquest equipament en la cultura i la societat de Barcelona i Catalunya; i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, per la seva contribució "a la salut i el benestar de la ciutat de Tarragona i del seu entorn".

Les altres entitats guardonades han estat l'Agrupació Sardanista l'Ideal d'en Clavé de les Roquetes de Barcelona; l'Alter Mútua de Previsió Social dels Avocats de Catalunya a Quota Fixa; l'entitat ASPASIM dedicada a l'atenció a les persones amb discapacitat psíquica greu; l'Associació Egueiro; la Cadí Societat Cooperativa Catalana Limitada; la Casa Pairal Fundació Privada; el taller de construccions Castells i Planas de Cardedeu; la Comunitat de Monges Benedictines del Monestir de Sant Daniel de Girona; la Confraria de Mestres Fusters i Gremi de Fusters, Ebenistes i Similars de Barcelona, la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Provada Vallès Oriental i el Grup de Treball Estable de les Religions.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Nova manifestació de treballadors de presons per reclamar més seguretat

Barcelona
PUIGCERDÀ

El consistori perseguirà i denunciarà les actituds incíviques

PUIGCERDÀ
societat

L’Ascensió de Granollers engega motors

GRANOLLERS
ROSES

L’Àrea de Turisme promou l’estalvi d’aigua en hotels i càmpings

ROSES
societat

L’acampada de la UB es mantindrà el 12-M si el rectorat no respon

Barcelona
infraestructures

Adjudicades les obres d’una nova via ciclista al corredor de la C-66

celrà
ARBÚCIES

Salut deixarà el municipi sense base SEM i ambulància a partir del 2025

ARBÚCIES
Salut

Les obres del nou edifici principal de l’Hospital Joan XXIII començaran a finals d’any

Tarragona

Viladecavalls i Terrassa estaran units per un carril bici i de vianants el 2025

VILADECAVALLS