REPORTATGE
Gats per a la reinserció
Presos de Quatre Camins col·laboren en el manteniment de colònies de gats a la Roca
En Miguel, l’Ángel, en José i en Juan són quatre dels reclusos del centre penitenciari de Quatre Camins que col·laboren en el manteniment de colònies de gats de carrer a la Roca amb l’associació Gats la Roca.
Tots quatre participen en aquest programa voluntari que els comença a preparar per la sortida de la presó. Són interns del mòdul semiobert que ja fan estades periòdiques de 48 hores a casa. Alguns, a més, acabaran de complir la condemna en els propers mesos.
La col·laboració dels presos en el manteniment de les colònies de gats de la Roca va arrencar després que l’Ajuntament conegués el projecte de control i atenció a una colònia de gats que hi havia dins de la presó. Aquest va arrencar l’any 2012 amb la creació de Gats de Quatre Camins: els mateixos presos van promoure un seguit d’activitats dins del centre per aconseguir diners per a l’esterilització i l’alimentació de la quarantena de gats que hi havia. L’any següent, l’Ajuntament es va posar en contacte amb ells per demanar-los suport per gestionar les altres colònies de gats que hi havia al municipi.
Des d’aleshores, els reclusos l’any passat, n’hi van participar vuit i aquest semestre ho faran cinc treballen al costat dels voluntaris de Gats la Roca per controlar les colònies que hi ha a l’institut i a l’antic escorxador. Després, se n’han afegit d’altres a Santa Agnès i als barris de La Torreta i La Roca 2. En Miguel, l’Ángel, en José i en Juan surten cada dijous del centre per anar fins a la Roca, on fan feines de control de les colònies. Treballen com uns voluntaris més de l’associació tenen un carnet municipal que els identifica i que mostren amb orgull capturant els gats que encara cal esterilitzar o donant-los menjar. Pots sortir i tens accés al carrer. T’adaptes al medi obert. Socialment, t’aporta perquè parles amb la gent, que és molt amable. Fins i tot, et deixen entrar a casa seva, comenta en Miguel, de 51 anys, que fa 12 anys i mig que és a la presó. Aprens coses noves, destaca l’Ángel, que té 62 anys i només li queden quatre mesos de condemna. Aquest tipus de programes per a nosaltres, que fa temps que som a la presó, ens van molt bé. En Miguel i l’Ángel ja havien fet de voluntaris l’any passat i enguany repeteixen. Formen grup amb en José i en Juan, que hi participen per primer cop. Primer surts amb por perquè sembla que portes un cartell al front que t’identifica com a pres, però la gent et tracta bé i això t’ajuda, comenta en José.
Per a ells, participar-hi és un premi. Hi ha molts presos i ens trien a nosaltres, ressalta en Juan, que admet que alguns companys els coneixen com els dels gats a la presó. Tenim sort que entre nosaltres ens portem molt bé, afegeix. És important que t’agradin els animals, diu en Miguel. També destaquen les bones sensacions que els produeix l’agraïment de la gent i sentir-se reconeguts per fer una acció en benefici de la comunitat.
OBJECTIU PEDAGÒGIC
El programa té un objectiu pedagògic enfocat a la reinserció dels presos i que busca facilitar el seu aterratge al carrer després d’anys de reclusió. Té una durada de sis mesos, tot i que es pot prorrogar si els educadors ho consideren beneficiós per als presos. Els voluntaris reben una formació prèvia i que ara ja donen altres presos que hi han participat abans. Es fomenta l’autonomia i se’ls ajuda a afrontar el contacte amb altra gent. A través dels gats, aconsegueixen empatitzar amb aquests animals amb l’objectiu que, després, ho facin amb les persones. També ajuda a tenir control sobre la frustració de no poder aconseguir determinats objectius. Els voluntaris destaquen la possibilitat de sortir al carrer i relacionar-se amb la gent. T’ajuda a allargar la mirada. A la presó, veus tot el dia unes parets al davant. Aquí, tens l’horitzó, relata en Juan, que fa tres anys que compleix condemna i ha de sortir l’agost de 2016.