Granollers planteja tancar dues àrees de contenidors soterrats
No és una acció immediata però es valora la supressió dels dos punts de la plaça de la Corona
L’Ajuntament de Granollers valora tapar i deixar fora de serveis les dues àrees de contenidors soterrats que es van construir a la plaça de la Corona l’any 2009 coincidint amb les obres de reforma de l’eix del carrer Anselm Clavé.
Aquesta intenció s’ha posat sobre la taula pels problemes tècnics i de manteniment que generen les instal·lacions soterrades.
L’acumulació d’aigua a l’interior és un dels problemes que s’han donat, va explicar Josep Lluís Castell, director dels Serveis de Manteniment de l’Ajuntament en una trobada amb tècnics de medi ambient de diversos municipis. Hi ha moltes tipologies de problemes, afirma el regidor de Serveis, Juan Manuel Segovia. Sóc partidari de tapar-les i posar una àrea mòbil de contenidors. És una experiència a no repetir. Ara si algú m’ho pregunta els dic que no s’equivoquin i no posin contenidors soterrats, afegeix. A la ciutat, hi ha una tercera àrea, a la plaça Espanya.
Granollers no és la primera població del Vallès Oriental que posa sobre la taula anul·lar àrees de contenidors soterrats. Montmeló ja ha clausurat, recentment, un sistema de contenidors soterrats que hi havia al carrer Lluís Companys, on es recollia la matèria orgànica i el rebuig. La decisió s’ha pres pel cost que suposava la renovació de la maquinària, va explicar Jordi Bartrolí, tècnic de medi ambient d’aquest ajuntament. Aquí també hi havia queixes per les pudors generades i problemes causats per l’aigua que s’acumulava a l’interior. Aquesta àrea s’ha substituït per nous contenidors de càrrega lateral, el nou model que s’aplica des de fa uns mesos al municipi. Ara tenim més problemes allà on hi ha àrees soterrades que on hi ha els nous contenidors, deia.
En els propers mesos, Montmeló haurà de decidir què fa amb altres àrees de contenidors soterrats on cal fer millores tècniques. El problema és que no s’ha fet el manteniment i ara cal posar-les a punt. Això comporta una inversió econòmica important que pot facilitar-ne el tancament. En total, al poble hi ha 17 àrees.
Les primeres es van instal·lar fa més de 15 anys i les darreres amb les inversions fetes amb els plans Zapatero de l’any 2009.
Segons Jordi Bartrolí, el nou sistema de recollida amb camions de càrrega lateral no ha generat queixes entre els veïns. El repte, però, és aconseguir augmentar la quantitat de brossa recollida de forma selectiva. Especialment, de matèria orgànica. Ara van molt buits, reconeix.