Societat

«Alacant per Alacant» clou la temporada amb una ruta cultural i històrica

L'associació fa una passejada a través de la història del Mercat Central

Ha desenvolupat set propostes per donar vida al patrimoni i la cultura de la vila

El Mercat Central d'Alacant data de l'any 1922 —encara que a la inscripció de la façana resa 1921— i segurament la dada més coneguda és el brutal bombardeig que va patir per part de l'aviació feixista italiana el 25 de maig del 1938, en plena Guerra i que va deixar més de 300 morts.

Els seus orígens, al Postiguet o la llotja de la plaça interior de l'Ajuntament, el mercat que es trobava a l'esplanada de la Gran Mesquita, són algunes de les dades que els assistents a la darrera convocatòria de l'associació “Alacant per Alacant”, que coordina Anna Dèlia Gisbert, van poder escoltar de la mà dels guies Ismael Belda, Toni Pérez i Pere Sànchez.

Belda va ser l'encarregat de fer les primeres explicacions, detallant com funcionava el primer mercat de la ciutat al Postiguet, el seu trasllat al Passeig de la reina -la Rambla ara-, entre 1915 i 1921 i la inauguració a l'actual ubicació l'any 1922 -abans, al 1911 el rei Alfons XIII havia posat la primera pedra-.

El periodista alacantí, es va remuntar a l'època musulmana, amb el mercat que hi havia a la Gran Mesquita i va explicar, ja amb la conquesta cristiana de Jaume I, l'aparició del mostassà, una figura elegida per votació que s'encarregava de vetllar per la “correcta mesura, qualitat i preu dels productes del mercat”. Figura que va desaparèixer amb el Decret de Nova Planta.

L'arquitecte Juan Vidal, responsable últim de la construcció del monumental edifici del mercat -havia sigut projectat pel també arquitecte Enrique Sánchez anys abans-, també va estar molt present, com els diferent projectes de mercats a altres indrets de la ciutat al llarg dels anys o la polèmica que es va produir el 1930, quan un escàndol a propòsit de l'estat dels productes del mercat va acabar amb l'expulsió de la plaça de diferents venedors i la dimissió de regidors de l'Ajuntament.

La tragèdia del 25 de maig del 1938 no podia restar al marge de la visita, especialment al passar davant el rellotge que encara es conserva al mercat i que marca l'hora exacta de l'atac que deixa més de 300 morts.

Al 1964, els responsables municipals es van plantejar enderrocar l'edifici i construir-ne un de nou degut al mal estat del mateix, al final però, uns quants anys d'obres de restauració van evitar la seua mort prematura.

L'acte va comptar amb la col·laboració de l'associació de Comerciants del Mercat, i el seu president, Domingo Martínez, va donar la benvinguda als visitants -alguns d'ells assidus de la plaça, com ell mateix va remarcar-.

Ja en les instal·lacions de l'edifici del mercat, en una sala cedida per l'associació, Pere Sànchez va ser l'encarregat de fer un repas a la importància socioeconòmica del mercat i també del Port d'Alacant, un dels més importants d'Europa al S.XIX.

Per finalitzar, Toni Sànchez va abordar la història del Mercat Central des d'una perspectiva etnogastronòmica parlant dels productes clàssics que s'han comercialitzat i la seua importància. Tot, per a finalitzar, amb un tast de productes de la terra, com una pericana amb capella torrat, ametlles, olives o saladura com moixama o ouera i tot regat amb un vi del Comtat.

Rutes variades

D.B.

«Alacant per Alacant» acomiada la temporada amb un bagatge de set activitats d'allò més variades i amb la participació de nou guies diferents. L'associació, impulsada per Compromís i que coordina Anna Dèlia Gisbert, ha fet propostes tan diverses com una visita guiada al cementeri d'Alacant, una ruta en bicicleta per les Torres de l'Horta, la pujada al cim més alt de la ciutat, el Cabeçó d'Or, rutes per la ciutat parlant dels noms dels seus carrers o sobre els tresors urbans, amb l'arquitectura de Juan Vidal, una ruta etnobotànica pel campus de la Universitat d'Alacant o la darrera proposta d'aquest cap de setmana, la història del Mercat Central i la cuina d'Alacant.

I tot amb noms tan rellevants fent de guies com Daniel Climent Giner, Carles Martin Cantarino, Enric Aragonés, Ismael Belda, Toni Pérez, Pere Sànchez, Luis Falcó o els responsables de l'associació “Alicante Vivo”, Alfredo Campello i Ruben Bodewig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.