L’escola Sant Vicenç, de Mollet, i l’Escola Pia de Caldes, premis Baldiri Reixac
Han estat distingides per treballs sobre el pintor Abelló i el Tricentenari
Dos treballs de les escoles Sant Vicenç de Mollet i l’Escola Pia de Caldes han estat guardonats amb els premis Baldiri Reixac que atorga la Fundació Carulla i que són un reconeixement a l’escola catalana i de qualitat.
Els premis a escoles i mestres s’han lliurat aquest dimecres i els premis als alumnes es donaran aquest diumenge al Casal de l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà).
L’escola Sant Vicenç ha guanyat el premi amb el treball Joan Abelló, un pintor del Vallès, fet pels alumnes d’Educació Infantil i Primària i dirigit per les mestres Carmen Pérez i Isabel Moya. S’emmarca en els tallers artístics que fa cada any el centre i dedicats a un artista reconegut. En el cas de Joan Abelló, el treball ha suposat un acostament a la realitat cultural de la ciutat, ja que l’obra d’Abelló està molt present a Mollet. Ha estat una experiència doblement gratificant. D’una banda ens hem endinsat en la seva vida, la seva forma d’entendre l’art i, de altra banda, han suposat un acostament a la nostra realitat cultural present, ja que les seves pintures i escultures són un llegat cultural important per a la nostra ciutat i les veiem sovint passejant pel carrer o quan anem a la Casa i al Museu, diu el document de l’escola que explica el projecte. Al llarg del curs, els alumnes de l’escola van fer tallers d’educació visual i plàstica centrats en alguns dels trets significatius de l’obra del pintor com la tècnica de l’explosionisme, els retrats, el paisatge o bé els viatges que va fer a diversos països. També van visitar la Casa i el Museu Abelló. L’escola Sant Vicenç ja va rebre dos premis l’any passat en la categoria d’alumnes. Un per al Consell d’Infants i un altre per al projecte Fem esmorzars.
En el cas de l’Escola Pia, s’ha premiat el treball Tricentenari 1714-2014. Projecte interdisciplinari, tutoritzat per la professora Ascensi Laglera, directora pedagògica d’infantil i primària, i tot el claustre de professors. El treball el van fer els alumnes de P4 fins a sisè de Primària i es va fer coincidint amb el tercer centenari dels fets de 1714, tenint en compte que Caldes va ser una de les localitats catalanes que va ser destruïda per les tropes borbòniques. Els alumnes de Batxillerat van tenir un paper important en l’organització de les activitats que es van fer, entre les quals una recreació de la guerra i una gimcana pel nucli antic que va passar pels llocs més significatius dels fets del 1714. Un dels actes més simbòlics va ser la cloenda, on tots els grups es van reunir al pati per cantar l’himne del tricentenari. Després es va convidar l’Esbart de Caldes, que va interpretar el Ballet del Rotlletó.
Els premis Baldiri Reixac arriben a la XXXVII edició i es lliuren en les modalitats d’escoles, alumnes, mestres i professors. En la categoria de distincions als alumnes, se n’han atorgat un total de 65, dotades amb 700 euros. En conjunt, optaven als premis un total de 308 candidatures.