Societat

Nit de Sant Joan tranquil·la però tràgica a la carretera

Dos accidents mortals posen la nota negativa a una revetlla en què va baixar el nombre de detencions i de positius per alcoholèmia

Menys assistents a les festes, a la platja a Barcelona

Una revetlla de Sant Joan moguda, però sense grans sobresalts. La nit més curta de l'any es va saldar amb els habituals incidents de tipus lleu, i fins i tot amb una reducció de gairebé la meitat pel que fa a les detencions. “Podem dir que no ha estat tan negatiu com potser era previsible”, va afirmar el conseller d'Interior, Jordi Jané.

El balanç negatiu es va concentrar, però, a les carreteres catalanes, amb dos accidents mortals a les comarques de l'Anoia i del Baix Empordà. En el primer cas, un jove de 18 anys va perdre la vida a la nit en un xoc frontal amb un camió a Calonge de Segarra. Pel que fa a l'accident a les comarques gironines, es tracta d'un home de 60 anys que va patir un accident amb un motocròs i el cos del qual va ser localitzat ahir al matí a Garrigoles, després que la família en denunciés la desaparició el dimarts.

Més ferits

A moltes poblacions la revetlla va tornar a ser sinònim de molta feina per als serveis d'emergència. Els Bombers de la Generalitat i els de Barcelona van rebre 1.043 avisos fins al matí d'ahir, una xifra semblant a la registrada l'any passat. La majoria de les sortides de les dotacions van ser per incendis d'elements de mobiliari urbà (503) o per incendis de vegetació (369).

El telèfon d'emergències 112 va tenir també una nit especialment moguda i es van haver d'atendre 3.800 trucades relatives a 1.790 incidents diferents, segons va informar Protecció Civil. El 83% de les persones que es van adreçar al 112 ho van fer des de la demarcació de Barcelona, i la gran part dels incidents es van concentrar entre les deu i les quatre de la nit.

Nit de Sant Joan complicada també per a les urgències sanitàries per culpa d'accidents derivats de l'encesa de fogueres i de petards. El Departament de Salut va comptabilitzar 307 ferits, 52 més que l'any passat, i un 49% més que els atesos pels serveis sanitaris d'ara fa dos anys. Més de la meitat dels atesos (un 55%) eren menors d'edat, dels quals 91 tenien menys d'11 anys. La majoria de les atencions, però, van ser de caràcter lleu (gairebé la meitat, 146, corresponen a cremades lleus i tan sols n'hi va haver 26 de greus).

Descens de detinguts

La tendència contrària es va registrar al balanç policial, ja que, segons els Mossos d'Esquadra, es van realitzar 45 detencions, per sota de la mitjana d'un dissabte (55). A més, d'aquestes detencions, tan sols 13 es van fer per motius relacionats amb la celebració de la revetlla, fet que suposa un descens del 48% respecte del 2014. També hi va haver un descens dels positius d'alcoholèmia: 197 per consum d'alcohol i 19 més per drogues.

Ressaca a la platja

Acabada la festa, els ajuntaments van afrontar ahir al matí la tornada a la normalitat dels seus carrers i, sobretot, de les platges. A Barcelona, unes 55.000 persones van optar per passar la nit més curta de l'any a tocar del mar, consolidant la tendència a la baixa d'aquesta pràctica, amb 3.000 assistents menys que l'any passat. El seu pas, però, va deixar un rastre evident a la sorra, d'on es van retirar 17 tones d'escombraries.

Les platges de Tarragona van registrar també alguns incidents, amb la crema d'una caseta de la Creu Roja a la platja de Tamarit i l'aixecament d'una acta policial per la celebració d'una revetlla sense autorització a càrrec del local Palmeres Beach.

A l'altre costat de la balança, però, la pluja va deslluir moltes celebracions i fins i tot va obligar a suspendre revetlles, com ara la mancomunada entre dotze municipis del Segrià, a Torres de Segre.

17
tones d'escombraries
van retirar ahir al matí de les platges de Barcelona els 308 operaris del dispositiu de neteja.
307
ferits
van ser atesos als CAP i hospitals catalans, 52 més que el 2014. El 55% dels afectats eren menors d'edat.
3.800
trucades
al telèfon 112. Protecció Civil en va derivar 915 als Bombers i 665 als cossos policials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona